Україна

Китайський Новий рік – історія, традиції і заборони на свято – новини

Топ-новина

Топ-новина

На Новий рік у Китаї – масштабні гуляння
Фото з відкритих джерел

Точна дата китайського Нового року визначається на основі місячних фаз і тому це свято ще називають місячним Новим роком

Зараз у світі починають святкувати Китайський Новий рік, який також називають Свято Весни. Його точна дата визначається на основі місячних фаз і тому це свято ще називають місячним Новим роком. У 2022 році свято потрапило на 1 лютого і пройде під знаком Чорного Водяного Тигра і триватиме до 21 січня 2023 року.

За кілька днів до свята весни китайці влаштовують в своїх будинках генеральне прибирання, а старі і непотрібні речі викидають. Про традиції і заборони в цей день розповідаємо далі.

Історія китайського Нового року

Згідно древньому міфу, на початку кожного нового року китайці ховаються від чудовиська на ім’я Нянь. Він приходить в перший день Нового року, щоб знищувати худобу, зерно і харчові припаси, а іноді і сільських жителів, особливо дітей. Щоб захистити себе, жителі клали їжу при вході в приміщення, навпроти дверей, з приходом кожного нового року. Згідно з переказами, чим більше буде їжі, тим добрішим і поступливішим буде звір, а після того як Нянь насититься приготовленої для нього їжею, він більше не нападе на людей і залишить їх у спокої.

Одного разу з’ясувалося, що звір боїться червоного кольору і шуму. Так в Китаї з’явилася традиція відзначати Новий Рік гучними гуляннями і феєрверками, надягаючи одяг червоного кольору.


Фото з відкритих джерел

Традиції на свято

Перед китайським Новим роком потрібно зазвичай проводиться ретельне генеральне прибирання, стирається весь одяг. Після прибирання і прання всі чистячі засоби, а також ганчірки, швабри і совки потрібно заховати в таке місце, де ніхто не зможе їх побачити.

На саме свято весни Категорично забороняється прибирати в будинку, тому що за легендою, Боги в цей час облітають будинку і розсипають пил, яка символізує щастя.

У ніч, коли святкують Китайський Новий рік вся сім’я повинна зібратися за святковим столом, навіть ті, хто живе далеко. У новорічну ніч не можна спати, інакше людина ризикує проспати своє щастя.

На свято необхідно надіти самі ошатні речі: таким чином людина може залучити достаток. Святкування має бути гучним.

На святковому столі обов’язково повинні бути присутніми страви з м’яса і риби.

На китайський Новий рік прийнято обмінюватися подарунками. Парна кількість купюр в червоному конверті і дві мандаринки-це обов’язковий подарунок.

Перші п’ять днів Нового року вважаються періодом зустрічей. В цей час потрібно зустрічатися з рідними і друзями, тоді рік не буде нудним.

Що має бути на святковому столі

Потрібно пригощатися різними стравами. Найпоширеніші-страви зі свині, качки, курки і численні види солодощів і кондитерських виробів, в тому числі рисове печиво няньгао. 


Фото з відкритих джерел

Новини за темою: Чого чекати від року Водяного Тигра: Загальний, фінансовий та любовний гороскопи на 2022 рік

Що не можна робити на китайський Новий Рік

За святковим столом не варто говорити про минулий рік , навпаки, всі думки і розмови повинні бути спрямовані на майбутнє. У цей день не можна носити вбрання синього і білого кольору, оскільки вони символізують траур і смерть.

У перші три дні Китайського Нового року не рекомендується робити прибирання. В цей час у всіх будинках з’являються добрі сутності, які приносять удачу і щастя, а в будинку осідають у вигляді пилу. Також не можна виносити сміття з дому-вважається, що так можна винести щастя.

У період святкування Китайського Нового року, яке триває 15 днів, не можна купувати нове взуття – це до неприємностей, тому що в перекладі з китайської “взуття” означає “труднощі”.

Двері і вікна не тримають відкритими, щоб духи не проникли в житла.

Не можна користуватися ножицями і ламати речі, щоб уникнути сварок з близькими. У перший місяць після китайського Нового року не можна стригти волосся – це принесе неприємності членам сім’ї. А мити голову на Новий рік-значить змивати удачу.

Під час свята табу на слово “чотири” , тому що воно означає “смерть”.

Якщо зустріти Новий рік в ліжку-пролежите так весь рік.

Категорично не можна сваритися, лаятися і з’ясовувати стосунки , якщо не хочете накликати неприємності на весь рік.

Не можна позичати гроші, навпаки важливо роздати всі борги.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


[ad_2]
Source link

Back to top button