Україна

Кислиця порівняв Росію з нацистами

Кислиця порівняв Росію з нацистами

Фото: Постоянное представительство Украины при ООН

Постпред України при ООН Сергій Кислиця

Москва всіляко намагається розповсюджувати брехню, щоб приховати воєнні злочини в Україні, наголосив постпред.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія, за прикладом своїх нацистських попередників, проводить політику винищення всього народу. Про це у понеділок, 11 квітня, він заявив на засіданні Ради безпеки ООН, повідомляє Укрінформ.

Він наголосив, що розмах звірств, яких нині зазнають українські жінки та діти, можна порівняти з випробуваннями Другої світової війни.

“Російським солдатам керівництво дозволило вбивати всіх, хто вважає себе українцем”, – сказав дипломат.

При цьому, за його словами, Москва намагається поширювати брехню, щоб приховати воєнні злочини. Також з метою приховування вбивств тисяч мирних жителів у Маріуполі російські війська розгортають мобільні крематорії для спалювання тіл.

Він нагадав, що на сьогоднішній день, рятуючись від “російських визволителів”, з України виїхало понад 4,3 млн громадян, 6,5 млн осіб стали внутрішньо переміщеними особами. Переважна більшість – жінки та діти.

Постпред зазначив, що окупанти викрали та вивезли з України понад 121 тисячу дітей, переважно з Маріуполя.

Також він поінформував Раду безпеки про те, що Офіс Генерального прокурора України у співпраці з органами досудового розслідування та охорони здоров’я запускає спеціальний механізм документування випадків сексуального насильства російських військових щодо українських жінок.

Крім того, Кислиця зачитав вголос листа 9-річного хлопчика з Гостомеля Київської області, написаного своїй померлій мамі, яка загинула під час окупації.

“Мамо, цей лист – мій подарунок тобі на жіночий день 8 березня. Дякую за найкращі дев’ять років мого життя. Щиро дякую за моє дитинство. Ти найкраща мама на світі. Я ніколи не забуду тебе. Я бажаю тобі удачі на небесах. Я сподіваюся, що ти потрапиш до раю. Я постараюся поводитися добре, щоб теж потрапити до раю. Цілую тебе, твій Толя”.

Кислиця повідомив, що маму хлопчика було вбито військовими РФ, коли вони намагалися виїхати з окупованого Гостомеля машиною. Хлопчик залишався в авто, доки місцеві жителі не змогли його врятувати і доставити в притулок.

Представник України при ООН наголосив, що існування таких та подібних листів вказує на те, що сама Рада безпеки не функціонує належним чином.

“Не можна допускати, щоб такі листи писалися. Якщо їх пишуть, значить, щось пішло найжахливішим чином не так, у тому числі й тут, в ООН. Це означає, що його механізм підтримки міжнародного миру та безпеки не працює належним чином і повинен бути виправленим”, – сказав дипломат.

При цьому Кислиця звертає увагу, що такі виправлення навряд чи можливі, поки РФ дозволено користуватися правами постійного члена Ради Безпеки.

“Якщо ми не зможемо зупинити Кремль, дедалі більше дітей стануть сиротами. Дедалі більше матерів втрачатимуть своїх дітей. Сьогодні – в Україні, завтра – десь ще”, – сказав посол.

Раніше в ООН заявили, що жертвами російського вторгнення в Україну стали 4232 мирні жителі, 1793 з них – загинули.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button