Україна

Кузін нагадав, які вакцини можна комбінувати

Заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін радить при змішуванні вакцин проти COVID-19 використовувати лише дозволені комбінації. Про це Кузін заявив в інтерв’ю виданню Главком, пише 1news, посилаючись на Укрінформ.

За його словами, вакцинація має бути доказовою, а використання бустерних або додаткових доз повинно чітко регулюватися.

“Я б радив все ж таки дотримуватися вимог доказової медицини – використовувати комбінації, які довели свою безпечність. Наразі змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК. Якщо ж є вакцинація CorovaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою. Я не раджу такого робити, бо це не відповідає протоколам та інструкціям”, – сказав Кузін.

Він зазначив, що наразі статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин немає, адже в електронній системі охорони здоров’я можна бачити лише загальну кількість проведених щеплень. Доступ до персональної інформації, зокрема про вид вакцини, є лише у лікаря, який лікує пацієнта, або у вакцинальної бригади, яка проводить щеплення. Але, якщо такі випадки мають місце, то це є порушенням. І відповідатиме за це медпрацівник, який проводить щеплення, знаючи, що людина вакцинувалася до цього іншим типом вакцини.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ в Україні наявні 10 мільйонів 300 тисяч доз різних вакцин, зокрема майже 3 мільйони доз вакцини Moderna, 800 тисяч доз вакцини AstraZeneca, 4,5 мільйони доз CoronaVac і 2 мільйони доз Comirnaty від Pfizer.

Зробити щеплення можна в пунктах щеплення або в центрах масової вакцинації. У цих центрах працюють медичні працівники закладів охорони здоров’я, які підписали відповідні угоди з Національною службою здоров’я України.

Наразі таких закладів 1174. З них 65 приватних та 14 фізичних осіб-підприємців. З початку вакцинальної кампанії від коронавірусу НСЗУ виплатила медзакладам 397 млн грн за проведення щеплень. Лідерами з виплат за вакцинацію від COVID-19 є місто Київ (заклади охорони здоров’я лише за проведену вакцинацію отримали понад 62 млн грн) та Дніпропетровська область (понад 37 млн грн.).

Back to top button