Україна

Кулеба про визволення Роботиного: 31 солдат виконав роботу батальйону


Кулеба про визволення Роботиного: 31 солдат виконав роботу батальйону

Героїзм невеликого підрозділу зробив можливим наступ цілої бригади та деокупацію села після тижнів штурмів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, як Збройні сили прорвали російську оборону на одній з найскладніших ділянок фронту та звільнили населений пункт Роботине. Промову глави відомства на конференції послів Франції опублікувала 30 серпня пресслужба МЗС.

За словами Кулеби, кілька місяців поспіль один український підрозділ вів безперервні штурми на вказаному напрямку, внаслідок чого особовий склад фізично та морально виснажився.

“В якийсь момент цей підрозділ просто втратив здатність продовжувати наступ. Тоді були ухвалені радикальні рішення і в ньому змінили керівництво. Новий командир попросив зібрати мотивованих та готових виконувати бойові завдання бійців. Була створена зведена група з 31 бійця, третина з яких не мала бойового досвіду, але всі вони мали знання і волю до перемоги”, – зазначив міністр.

Група налагодила горизонтальні звʼязки з суміжними підрозділами і стала до роботи на лінії зіткнення.

“За 18 годин вони проповзали буквально на животах кілометри мінних полів, де на кожний квадратний метр росіяни поставили по шість мін. Нарешті, підрозділ дістався смуги дерев, якою розділяють фермерські поля… вибив звідти росіян і дві доби тримав цю позицію, допоки не підійшло підкріплення”, – наголосив Кулеба.

Згодом бійці пройшли ще десять кілометрів з рюкзаками по 35-40 кілограмів ваги по мінних полях. 

“Загалом за 40 днів цей підрозділ провів шість штурмів та дві розвідки. Група з 31 людини виконала роботу цілого батальйону, який мав би складатися десь з 400 людей. Втрати склали сім поранених, з яких лише один тяжкий, який наступив на міну. Фактично, робота цієї групи зробила можливим наступ цілої бригади на Роботине та його звільнення після тижнів штурмів”, – підкреслив глава МЗС.

Після закріплення на флангах населеного пункту відкрився шлях на Токмак і, зрештою, Мелітополь та кордон з Кримом, додав він.

Нагадаємо, 22 серпня у Міноборони заявили, що воїни 47 бригади увійшли в село Роботине на Запоріжжі, яке було одним із ключових вузлів оборони російських агресорів.

Тепер ЗСУ продовжують контрнаступ південно-східніше населеного пункту.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button