Україна

Е-декларування: петицію щодо накладення вето підписали в рекордні строки


Е-декларування: петицію щодо накладення вето підписали в рекордні строки

Українці закликають Володимира Зеленського ветувати проєкт, що не передбачає публічного доступу до декларацій посадовців.

Петиція до президента Володимира Зеленського із закликом, щоб він ветував законопроект №9534 про відновлення електронного декларування. Вона набрала необхідну кількість голосів у рекордні строки – одразу в день публікації.

“Закликаю Президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534 Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну (накласти вето з пропозиціями)”, – йдеться в тексті документа.

Проєк закона має відновити декларування доходів чиновників, однак не виконано головну вимогу суспільства – відкрити дані про їхні “воєнні” статки, наголошує автор петиції.

“Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту. Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади – це покривати тотальну корупцію у країні”, – додав він. 

Розгляду петиції президентом передбачає певну процедуру: документ має набрати 25 тисяч підписів протягом не більш як трьох місяців з моменту публікації. Ця петиція нині набрала понад 40 тисяч підписів – цифра продовжує зростати. 

Як відомо, Верховна Рада у вівторок, 5 вересня, ухвалила законопроєкт про електронне декларування для депутатів і держслужбовців, яким скасувала відповідальність для тих посадовців, які не вказали в декларації майно на суму до 1,3 млн гривень.

Перед цим Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до реєстру корупціонерів, однак частина відомостей у ньому прихована.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button