Україна

Кримський саміт мають провести напередодні 30-ї річниці незалежності України

Кримський саміт має відбутися 23 серпня 2021 року. Про це заявив заступник голови офісу президент Ігор Жовква в інтерв’ю ТСН.ua в понеділок, 18 січня.

За його словами, за підсумком саміту Кримської платформи має з’явитися скоординований міжнародний інструментарій для деокупації півострова.

«Уже чітко визначена дата проведення Кримського саміту – 23 серпня 2021 року. Офіс президента працює разом з МЗС для підготовки відповідних запрошень світовим лідерам, відповідної концепції, програми саміту, організаційних моментів», – сказав Жовква.

«Ми не проводимо саміт заради саміту. Нам не потрібно провести саміт і знову забути цю тему. Тому після саміту повинна з’явитися, очевидно, декларація, а що ще більш важливо – скоординований міжнародний інструментарій для деокупації Криму та захисту прав українців у Криму», – додав чиновник.

Саміт буде приурочений до торжеств з нагоди 30-річчя незалежності України. Президент України Володимир Зеленський під час телефонних розмов з лідерами іноземних держав запрошує їх до участі в цих подіях.

«Сподіваємося на широку міжнародну присутність у ці два дні», – резюмував Жовква.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський в жовтні 2020 року розповів про новий формат, завдяки якому має відбуватися координація зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. Він має назву «Кримська платформа».

Додамо, що декілька днів тому Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив перше рішення у справі «Україна проти Росії», визнавши прийнятною скаргу Києва на порушення прав людини у окупованому Криму.

Back to top button