Україна

Кремація і кладовища тварин – українцям готують нововведення у сфері поховання – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Депутати внесли до Верховної Ради відразу три законопроєкти, які повинні вдосконалити похоронну сферу в Україні

В Україні катастрофічно не вистачає місць для поховання на вже діючих кладовищах, а виділення земельних ділянок для благоустрою нових місць поховання супроводжується безліччю труднощів, серед яких – брак коштів. Народні депутати і Кабінет Міністрів взялися рішуче реформувати похоронну сферу в Україні і внесли до Верховної Ради два законопроєкти. Детальніше про те, які нововведення готують у сфері поховання, розповідаємо далі. 

Що запропонували депутати

Народні депутати внесли до Верховної Ради відразу три законопроєкти, які повинні вдосконалити похоронну сферу в Україні і розв’язати нагальні проблеми. Їх авторами стали Андрій Стрихарський, Андрій Клочко, Лариса Білозір і Тетяна Плачкова. Йдеться про такі документи: 

У пояснювальній записці депутати зазначили, що в Україні назріла необхідність у дерегуляції підприємницької діяльності у сфері ритуальних послуг, створенні здорового конкурентного середовища та розвитку такого виду поховання як кремація.

За словами депутатів, базовий законопроєкт спрямований на розв’язання проблемних питань у сфері поховання, таких як:

  • брак місць для поховання у зв’язку з обмеженістю земельних ресурсів;
  • відсутність можливості вільно обрати виконавця послуг з поховання померлого; 
  • створення конкурентного середовища для суб’єктів господарювання різних форм власності, адже ритуальна служба обмежує права інших суб’єктів господарювання та частково монополізує ринок послуг.


Фото з відкритих джерел

Види поховань

Законопроєкт про удосконалення сфери поховання пропонує ввести в Україні нові види поховань. А саме, біозахоронення (прах прикопується в землі і над ним може бути висаджено рослину), кремація, кріомація (осушення холодом) і ресомізація (розчинення тіла або праху в лугу). 

1News за темою: На Миколаївщині у кургані знайшли поховання трьох епох

Крім того, співавтори базового законопроєкту виступили з пропозицією повернути згоду або незгоду на розтин тіла після смерті. Ще однією пропозицією стало впровадження процедури згоди на взяття біоматеріалів для трансплантації. Підкреслимо, що співробітникам правоохоронних органів, РАГСів і лікарень заборонено розголошувати персональні дані про померлих. 

Відзначається, що всі види поховання будуть доступні також і для домашніх тварин. 

Місця для поховання

Окрему увагу депутати приділили місцям для поховання. Автори документа запропонували зробити їх у державній, комунальній або приватній власності.

Але якщо власник приватного кладовища не обладнав його або не утримує його відповідно до вимог, земельна ділянка може бути примусово відчужена на користь держави. 

При цьому детальний план територій (ДПТ) не може бути прийнятий без дотримання низки норм, серед яких і санітарні норми за кількістю і площею кладовищ. 

Однак замість процедури укладення договорів депутати запропонували впровадити заявочний принцип роботи підприємств у сфері ритуальних послуг. А саме, суб’єкти госпдіяльності один раз на три роки повинні подати до місцевої ради повідомлення про намір розпочати, продовжити або припинити відповідну діяльність. Автори закону переконані, що це дозволить посилити конкуренцію, що знизить ціни на ритуальні послуги. 

1News за темою: Біля Рівного археологи виявили поховання, якому близько 5 тисяч років

Для біозахоронень депутати запропонували надати ділянки в парках, лісопарках, парках культури і відпочинку. Також хочуть дозволити кладовища за віросповіданням (людей однієї віри). 

Крім того, планується створити окремий Єдиний реєстр місць поховання, куди будуть вноситися дані про всі місця поховання із зазначенням статусу, стану, кількості вільних місць. Всі ці дані (крім персональних) будуть у відкритому доступі, запропонували депутати. 

Кладовище тварин
Фото з відкритих джерел

Очікується, що також будуть облаштовані місця для поховання домашніх тварин. Згідно з документом, місцева рада отримає право облаштувати таке кладовище. Якщо ж буде виявлено несанкціоноване поховання тварин, то здійснюватиметься перепоховання коштом тих, хто цих тварин поховав. Або ж процедуру проведуть коштом місцевого бюджету, йдеться в законопроєкті. 

Покарання за наругу

Також народні депутати запропонували посилити відповідальність за наругу над могилою або прахом померлого. Зокрема, пропонується прибрати можливість покарання у вигляді штрафу і залишити тільки позбавлення волі строком до трьох років. 

За нецензурні або образливі вислови на цвинтарі під час похоронної процесії автори законопроєкту запропонували штрафувати на суму від 1700 грн або призначити адміністративний арешт на 15 діб. 

Наруга над могилою
Фото з відкритих джерел

За перевезення ритуальних похоронних предметів у відкритому вигляді і в неналежному транспорті депутати запропонували ввести штраф близько 600 гривень.

При цьому правки до Податкового кодексу включають звільнення від податків до 1 січня 2027 року всіх ритуальних послуг і будь-які способи підготовки тіла до поховання. 

Розвиток кремації. Пропозиція Кабміну

Пізніше ще один варіант похоронної реформи вніс до Верховної Ради Кабінет Міністрів України. На відміну від попереднього, у ньому відсутні електронні реєстри. При цьому очікується, що працювати на цьому ринку зможуть всі, хто відповідає вимогам. 

При цьому пропонується ввести відповідальність за неналежне використання могил, надмогильних споруд, ритуальних предметів. Також в урядовому законопроєкті не допускається будівництво приватних кладовищ і крематоріїв. При цьому дозволено спорудження кладовищ (у тому числі колумбаріїв) і крематоріїв на умовах концесії та/або державно-приватного партнерства.

1News за темою: У Києві біля крематорію утворилася черга з катафалків з померлими від коронавірусу

 

Також Кабмін запропонував ввести сувору відповідальність, якщо протягом доби з моменту звернення (з дати смерті) виконавчі органи місцевих рад не надають місця для поховання померлого. 

У пояснювальній записці особлива увага акцентується на розвитку кремації як сучасного виду поховання. Зазначається, що основними проблемами в Україні є нестача крематоріїв та місць для поховання. На сьогодні існує необхідність будівництва в Україні понад 515 цвинтарів та крематоріїв.

Кремація
Фото з відкритих джерел

Кремація
Фото з відкритих джерел

За даними Мінрегіону, якщо у кожному із 45 міст із населенням понад 100 тис. побудувати крематорій, то щороку вдасться заощадити понад 45 га, а за 20 років – майже 1 тис. га.

 

Зазначимо, що у 2019 році середня вартість традиційного поховання становить 695 грн (з виділенням безкоштовної ділянки 3,3 кв. м). При цьому кремація коштує 689 грн (дільниця 0,64 кв. м).

 

Вартість одного крематорію становить 16 млн грн, а таких, за даними Кабміну, необхідно збудувати близько 25.

 

Станом на 15 лютого обидва законопроєкти обробляються у комітеті.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button