Цікаве

Ногу ледь не відірвало, дуже переживав, що її ампутують,- постраждалий з Миколаївщини Сергій Сенів

-У момент атаки думав, що ногу відірвало. В тіло залетіло 8 шматків заліза. Кінцівка була перебита і завернута неприродно на бік, її посікло осколками, найбільше – між коліном та стопою, – розповідає Сергій Сенів з Миколаївщини.

За оцінкою експертів, станом на березень 2024 року, внаслідок активної фази війни приблизна кількість поранених в Україні сягає понад 300 000 осіб.

Зокрема, з 24 лютого 2022 року по 23 лютого 2024 року в Україні підтверджено 30 457 випадків втрат саме серед цивільного населення. Серед них – 10 582 загиблих і 19 875 поранених. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН із прав людини.

Фото: Сергій Сенів з донечкою напередодні повномасштабного вторгнення (з власного архіву постраждалого)

На початку повномасштабного вторгнення донечці Сергія було усього два тижні.

Сім’я прожила два місяці в окупації, переховувавшись у підвалі з двома дітьми: немовлям на руках та старшим сином.

-Зателефонував брат і повідомив, що російська техніка вже поруч. У наших сусідів був гарний підвал. У ньому підведені опалення, світло, водопровід. Ми там перебували до звільнення. Було страшно, адже весь час щось вибухало. Від звуків дзвенів посуд та вікна. Бойові дії були зовсім недалеко,- згадує чоловік.

До отримання травми поєднував посаду санітара у психіатричній лікарні та роботу на будівництві. Поранення отримав 23 листопада 2023 року.

-Я працював на своєму подвірʼї. Того дня мав проходити похорон захисника. Сільрада написала про час прощання з героєм в усіх групах. У той час, атака і почалася. Я почув тільки вихід снаряда. Касета розірвалась за 2 метри від мене. Памʼятаю, що впав. Відкрив очі – навколо шквал пилу, шматки бетону, побиті вікна та автівка. На щастя, дружина з дітьми були у будинку, це їх захистило. У нашому дворі тоді впало дві касети. Поруч пошкодило 15 домівок,- каже чоловік.

Сергій зміг дістати телефон та викликати швидку. Згадує, що через обстріли, медики не змогли дістатись до нього швидко.

Першу допомогу надали військові – вони наклали кровоспинні турнікети, витягли свої ноші та допомогли занести пораненого в карету швидкої допомоги.

-Мене привезли в обласну лікарню, одразу в операційний блок. Далі я втратив свідомість. Дуже переживав, що можуть ампутувати ногу. Коли в палаті відходив від наркозу, просив медсестру, щоб глянула і сказала – чи є у мене нога. Дякувати Богу, її зберегли,- каже постраждалий.

Уламки на дрібні частини роздробили великогомілкову та малогомілкову кістки. На ногу встановили апарат зовнішньої фіксації.

-Значної частки кістки не вистачає. Лікар каже, що треба брати фрагмент з таза. Скріплятимуть все спеціальними медичними девайсами. Про нацпрограму мені розповів завідувач травматологічного відділення у лікарні міста Миколаїв. Я йому щиро вдячний, адже допомога конче необхідна. На лікування та відновлення треба дуже багато фінансів, водночас нашій родині треба відновлювати будинок,- розповідає поранений.

Фото: надані фондом “Здоров’я українського народу”
Фото: надані фондом “Здоров’я українського народу”

За збереження ноги  й здатності ходити бореться лікар Олег Любомирович Фрондзей.

Наразі Сергію здійснили вже серію операцій, зараз у нього післяопераційний період.

Крім лікування кінцівки, медики стикнулись з необхідністю виймати уламки боєприпасу з живота, плеча та другої ноги.

«Лікарі обіцяють, що ходити таки з часом буду. Це дуже важливо, моїм дітям треба здоровий батько. Вони – мій стимул швидше одужати”, – каже Сергій Сенів.

Сергій отримує лікування в межах національної програми “Врятуй Кінцівку” завдяки донатам звичайних людей – благодійників, а також коштам, котрі надала компанія AB InBev Efes Україна. Слоган програми – “Не ампутуй – врятуй”. Завдання  – зупинити інвалідизацію, зберігаючи кінцівки пораненим.

Національна програма “Врятуй Кінцівку“ фонду “Здоров’я українського народу, є найбільшою в країні програмою, після НСЗУ, що надає допомогу постраждалим внаслідок війни у понад 20 містах України, адже дофінансовує коштовні операції зі збереження кінцівок, на які в держбюджеті з не вистачає коштів.

Фото з операції в межах нацпрограми “Врятуй Кінцівку”: libkos

Щоб отримати допомогу, травмована людина або її лікар мають заповнити анкету на сайті фонду. Якщо поранений потрапив в програму – його будуть супроводжувати протягом всього лікування.

 Довідково: AB InBev Efes Україна є одним із лідерів українського пивоварного ринку. Компанія впроваджує соціальні та гуманітарні проєкти спрямовані на допомогу українським громадам.

Завдяки партнерству AB InBev Efes Україна з фондом “Здоров’я українського народу” буде підтримано проведення операцій на травмованих кінцівках для українців у Чернігівській, Харківській, Миколаївській областях.

Back to top button