Україна

Контролери енергетики Одеської області

Після того, як одеський бізнесмен Ігор Учитель встановив повний контроль над АТ «Одесагаз», інформаційний простір почав регулярно поповнюватися інформацією про можливе поглинання ВАТ «Одеська ТЕЦ». Більшість виявилася просто чутками. Найбільш обґрунтованою версією у ЗМІ можна назвати таку. Акціонери «Одесагаз» проголосували за додаткову емісію акцій компанії збільшити її вчетверо на 49,94 млн грн. – До 66,58 млн грн. За підсумками підписки на акції частки найбільших приватних акціонерів, серед яких з ВАТ «Одеське муніципальне страхове товариство «Респект» (зараз приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Респект») та ТОВ «Компанія управління активами «Південь-Інвест», зросли загалом. із 73 до 95%. Дві останні компанії пов’язували з колишнім підлеглим і, на переконання багатьох, бізнес-партнером Ігоря Вчителя Ігорем Згуровим, який вважався власником КУА «Південь-Інвест».

У свою чергу, на практично 68% статутного фонду СК «Респект» вважаються за компанією «Південь-Інвест». Тобто Ігор Згуров контролює обидва підприємства.

Варто зазначити, що вперше ґрунт для такого придбання у Ігоря Учителя з’явився ще у червні 2001 р., коли з ініціативи його компанії розпочалася справа про банкрутство ТЕЦ. Загальна сума кредиторки станції на той період становила 75 млн. грн. Її левова частка припала на «Одесагаз» (близько 15 млн грн.), «Газ України» (39 млн грн.), «Одесаобленерго» (0,4 млн грн.) та «Укртрансгаз» (10 млн грн.).

В принципі, станція могла легко розрахуватися з основною масою цих кредиторів, якби їй вдалося стягнути борги з КП «Одеські теплові мережі». Це комунальне підприємство мало боргів перед ТЕЦ близько 56 млн грн. (або 93% усієї дебіторської заборгованості станції), але буквально через місяць після того, як «Одесагаз» ініціював процедуру банкрутства станції, місцева міськрада ліквідувала «Одеські теплові мережі».

У результаті 15 липня 2006 р. між Одеською ТЕЦ, АТ «Одесагаз» та ТОВ «Муніципальна енергетична компанія» як інвестором було затверджено вищезгадану мирову угоду. Варто зазначити, що остання перетворила свою діяльність 9 років тому.

В одному зі своїх інтерв’ю Ігор Учитель зазначив, що борг підприємства перед «Одесагазом» тільки зріс Сумарно Одеська «ТЕЦ» з КП «Теплопостачання Одеси» має вже понад 100 000 000 грн. «Незважаючи на всі борги, ми нікого не відключаємо і нічого не заарештовуємо. Думаю, що якщо механізми зі списання боргів будуть остаточно впроваджені на законодавчому рівні, ми будемо ними користуватися лише у виняткових випадках. Сумніваюся, що це буде масово», — заявив Ігор Учитель.

Back to top button