Україна

Контрнаступ ЗСУ під Херсоном. Що далі?

Контрнаступ ЗСУ під Херсоном. Що далі?

ЗСУ наступають у Херсонській області

На півночі Херсонської області підрозділи Збройних Сил України звільнили від російських окупантів понад 20 населених пунктів.

 

Україна перейшла у контрнаступ у Херсонській області. На півночі регіону підрозділи ЗСУ звільнили від російських окупантів уже понад 20 населених пунктів. За словами голови Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути, українська армія рухається далі на південь. Що це означає для перебігу війни в Україні?

 

Кінець планам РФ

 

Американський Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що контрнаступ ЗСУ у Херсонській області поламав плани Росії ефективно окопатися та зміцнити контроль над захопленими територіями на півдні. В інституті вважають, що український контрнаступ на північному заході Херсонської області змусив російських загарбників зайняти оборонні позиції.

 

Важливий плацдарм

 

У ході контрнаступу ЗСУ вдалося форсувати річку Інгулець, перебратися на лівий берег і йти далі у напрямку Дніпра. Сам факт появи плацдарму на лівому березі річки Інгулець – це дуже неприємна для Росії подія.

 

“Річ у тім, що коли ми перейшли річку, там, де її форсували, ми відбили всі населені пункти, і вони тепер наші. А населені пункти зазвичай розміщуються на висотах, тому ми контролюємо їх. А московські війська відійшли у степ, у них там голе поле, де вони повинні в інженерному вимірі обладнати лінію оборони. А у нас висоти. Тобто у нас позиції вигідніші, і ми можемо тримати оборону і розпочинати контрнаступальні операції, ходити в атаки з наших позицій; а у них проблема з тим, за що зачепитися, щоб створити оборону”, – зазначає військовий експерт Олег Жданов.

 

Кінець окупації?

 

Росіяни тільки почали розповідати, що на Херсонщині починається обіг рубля, відключаються всі мобільні телефони українських операторів і включаються лише російські мобільні номери, але раптом виявилося, що всю територію області Росія вже не контролює.

 

“Загалом вони намагаються швидко-швидко якимось чином анексувати якщо не документально, то фактично Херсонську область до складу Росії. І кажуть, що Херсонська область обов’язково стане повноцінним суб’єктом Російської Федерації, чого, звичайно, ніколи не буде, але вони про це мріють. Чому цього не буде? Тому, що українська армія зараз показує, що вона цілком здатна проводити наступальні операції і в цьому регіоні, і таких операцій, швидше за все, буде досить багато. Ніхто Херсонську область Росії просто так не віддасть, за неї будуть дуже серйозні бої”, – зазначає аналітик Іван Яковина.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button