Україна

Конфедерація будівельників України попереджає про негативні наслідки запланованого збільшення податку при купівлі та продажі житла

Конфедерація будівельників України стурбована прийнятим 1 липня 2021 року законопроектом №5600, яким пропонується введення ПДВ для кінцевого покупця при продажі квартири та збільшення прибуткового податку з 5% до 18% на третю і наступні угоди з квартирами. Про це 1News повідомила прес-служба КБУ.

Спеціалісти зазначають, що кожна гривня, вкладена в житлове будівництво в Україні, генерує до ВВП у 7 разів більше – будівельний мультиплікатор становить сьогодні біля 7.

На думку експертного середовища та представників будівельного бізнесу, прийняття проекту Закону №5600 приведе до наступних наслідків:

  • різке подорожчання житла від 40%;
  • падіння об’ємів продажів та будівництва;
  • збільшення «проблемних» будівельних об’єктів;
  • скорочення інвестиційного ринку житлового будівництва в 2 рази;
  • ризики банкрутства невеликих девелоперських та будівельних компаній;
  • значне скорочення робочих місць та трудова еміграція;
  • зменшення відрахувань до бюджетів у зв’язку з падінням ринку житлового будівництва;
  • втрата довіри до будівельного ринку та забудовників;
  • скорочення ринку суміжних галузей, адже будівництво пов’язане з більше ніж 40 іншими сферами виробничої діяльності ;

Також в разі прийняття законопроекту експерти прогнозують погіршення інвестиційного клімату та відтік інвестицій у більш привабливі сфери та закордон.

Окрім того одночасно зростуть ціни на ринку будівельних матеріалів та фактично зупинеться програма, ініційованої Президентом України «Іпотека під 7%.

В результаті також буде спостерігатись значне зменшення ВВП.

«Усі розвинені держави, що вийшли свого часу з економічної кризи, зробили це за рахунок оптимізації податків і подальшого припливу капіталу, а не через механізми додаткових податкових навантажень. У країнах ЄС, згідно Директиви 2006/112/ЕС про спільну систему податку на додану вартість, передбачено звільнення вторинного ринку житла від ПДВ. Відносно первинного ринку житла, спроби введення ПДВ в Європі були, як наприклад в Греції, але для підтримки економіки, така ініціатива все ж була скасована», – говориться у повідомленні КБУ.

One Comment

Back to top button