Україна

Компанії Ахметова надали відстрочку в поверненні мільярдного кредиту

Відповідне рішення Кабмін ухвалив 14 березня, інформує 1NEWS з посиланням на ЕП.

Підприємства теплової генерації отримають річну відстрочку на повернення ДП “Енергоринок” 1,7 мільярда гривень кредитів.

Зокрема, рішення Кабміну передбачає продовження сроку погашення кредитних коштів, залучених у Державного Ощадного банку для здійснення авансових платежів енергогенеруючим компаніям на поставку вугільної продукції, до травня 2019 року.

Кредити “Енергоринку” – це авансові платежі за електроенергію ТЕС, яка буде поставлена у майбутньому. Таким чином теплова генерація отримує безкоштовні кредити.

Найбільше таких безкоштовних кредитів отримує компанія “ДТЕК” Ріната Ахметова.

Також підприємства “ДТЕК” є найбільшими боржниками “Енергоринку”, хоча офіційно державне підприємство також має борги перед генеруючими компаніями Ахметова.

Але ці борги утворилися через те, що “Енергоринку” заборгували підконтрольні “ДТЕК” енергорозподільні компанії – обленерго, яким платять за електроенергію споживачі.

Станом на осінь 2017 року група “ДТЕК” була винна “Енергоринку” на 5,1 млрд грн більше, аніж той їй.

В січні уряд розподілив 2 млрд грн таких кредитів для теплової генерації.

Натомість інші виробники, в тому числі державні “Енергоатом”, “Укргідроенерго”, “Укренерго”, не отримали авансів.

Повернення кредитних коштів закладено цільовою надбавкою у тарифи споживачам.

Сам тариф теплової генерації у 2018 році вже на 125% вище, ніж відповідний тариф у 2015 році, коли видавалися вперше згадані аванси для теплової генерації.

За підсумками року “ДТЕК” показала ріст EBITDA на 29% – до 23 млрд грн.

Інша теплогенеруюча компанія – ПАТ “Центренерго” за підсумками року показало ріст чистого прибутку на 390% – до 1,9 млрд грн.

Нагадаємо, група ДТЕК контролює близько 80% теплової електрогенерації і за 11 місяців 2017 року добула 84% всього енергетичного вугілля в Україні.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Після введення в дію “роттердамської” формули єврооблігації  ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU.

Співвласником ICU був раніше звільнений міністр енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював нинішний очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

В квітні НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу “Роттердам+”.

 

 

Back to top button