Україна

Компанія з Казахстану купує українську платіжну систему Portmone

Український сервіс Portmone Group продають. Покупцем виступає казахстанський бізнес Kaspi.kz, пише видання AIN.UA.

Portmone – українська міжбанківська платіжна система, один з найбільших гравців на ринку. Заснована в 2002 році Ігорем Горіним. У 2013 році компанію придбала інвестиційна компанія Dragon Capital. Сума угоди тоді не повідомлялася.

Джерела на ринку відзначили, що, швидше за все, актив придбали з метою подальшого перепродажу. Це і сталося в 2021 році.

Згідно з офіційними даними, покупцем Portmone Group виступила компанія Kaspi Pay, яка належить Kaspi.kz – це найбільша фінтех-компанія Казахстану.

Kaspi.kz позиціонує себе як Super App – один додаток, в якому доступні десятки різних функцій: платіжна система, банківські продукти, маркетплейс тощо.

У жовтні Kaspi.kz провела IPO в Лондоні, в ході якого залучили $ 870 млн, а капіталізація склала до $ 6,5 млрд. Сьогодні капіталізація Kaspi.kz зросла до $ 13 млрд завдяки зростанню фінансових показників, а бізнес компанії розширюється, в тому числі географічно. Нової країною присутності стане Україна.

Сторони не розголошують умови угоди. Відомо лише, що Kaspi.kz викуповує всі 100% бізнесу у нинішнього власника. Операцію планують закрити до кінця 2021 року і відповідні запити вже направлені АМКУ і Національний банк України.

Угода дозволить Kaspi.kz відразу ж отримати ліцензії для роботи з Visa і Mastercard в Україні, партнерами яких вже є Portmone.

За даними видання, сума операції може становити в діапазоні від $ 10 млн до $ 20 млн.

Примітно, що Kaspi.kz також розглядає Україну як потенційне місце для найму розробників і запуску IT-хаба в майбутньому.

Back to top button