Україна

Комітет з прав людини рекомендує закрити виправну колонію у Бердянську через системне знущання над ув’язненими

Комітет з прав людини провів виїзне засідання у виправній колонії № 77 у Бердянську Запорізької області. Такий формат засідань — перша практика в історії засідань парламентських Комітетів. Про це 1News повідомила прес-служба народного депутата України Дмитра Лубінця.

Зазначається, що Бердянська виправна колонія стала відомою через системні порушення та знущання над ув’язненими з боку персоналу колонії. До цього питання неодноразово розглядалося Комітетом.

«Ми тричі розглядали рішення Європейського комітету Ради Європи із запобігання катувань, який визнав цю колонію найгіршою атмосферою загального страху за 40 років моніторингу в 30 країнах Європи. Вимагали від міністра юстиції терміново втрутитись у ситуацію і змінити керівництво. Він звільнив керівника, але через чотири дні підвищив його, призначивши працювати в центральному апараті», — розповів Дмитро Лубінець.

Із травня цього року в колонії новий начальник — підполковник внутрішньої служби Олена Щербак. Уперше в історії України чоловічий заклад такого типу очолила жінка. Вона тимчасово виконує обов’язки до моменту ухвалення остаточного рішення про долю закладу, щоб утримати ситуацію.

Про закриття колонії говорили неодноразово. Про це йшлося під час моніторингового візиту до колонії. Комітет на чолі з головою Дмитром Лубінцем перевірив умови утримання засуджених і стан дотримання їхніх прав.

«Вивчивши стан справ, ми рекомендували Міністерству юстиції ліквідувати установу. У колонії постійно порушуються права людини, що, на моє переконання, неприпустимо. Навіть якщо вони знаходяться в місцях тимчасового позбавлення волі, де несуть покарання за скоєні протиправні дії. Уся зібрана нами інформація щодо грубих порушень прав людини в Бердянській виправній колонії № 77 буде передана правоохоронним органам», — акцентував Дмитро Лубінець.

Голова Комітету також наголосив, що вони чекають від міністра юстиції особистих пояснень з приводу ситуації в колонії.

Back to top button