Україна

Колишній розвідник, який звинуватив главу Офісу Президента у зриві операції по «вагнерівцям», звільнився з військової служби

Колишнього главу Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурбу звільнено зі Збройних сил України на підставі поданого ним рапорту. Про це Бурба повідомив у коментарі LIGA.net.

За словами екс-розвідника, міністр оборони Олексій Резніков підписав його рапорт на звільнення 15 грудня. То був повторний рапорт. Перший рапорт про звільнення відмовився підписувати на той момент голова Міноборони Андрій Таран.

«Він (Резніков, – ред.) звільнив мене за моїм рапортом, який був написаний ще (у вересні 2021 року, – ред.)…», – сказав Бурба.

На той час, нагадав він, мало відбутися засідання тимчасової слідчої комісії (ТСК) парламенту у справі про зрив спецоперації із затримання бойовиків ПВК Вагнера, на якому планували заслухати його показання. Але засідання перенесли нібито через відсутність кворуму.

«Тобто вони перенесли, я так думаю, тому що просто не хотіли слухати. І в цей час мене набрав міністр оборони (Таран, – ред.) і сказав, щоб я прийшов до нього в кабінет. Під час розмови я не погодився з його позицією щодо моєї участі у ТСК. Я написав рапорт на звільнення. У зв’язку з тим, що міністра було звільнено, я написав новий рапорт, і станом на вчора його міністр (Резніков, – ред.) задовольнив, наказ підписано», – сказав Бурба.

На запитання, чому Таран не підписував рапорт, Бурба відповів: «Можу сказати, що я маю неперевірені оперативні дані: нібито це був один із важелів впливу на мене, що я військовослужбовець, і таким чином, можливо, міністр чи хтось із ОП думав, що це вплив на мене, тому, вислухавши міністра, я вирішив написати рапорт, я не погодився з його позицією щодо моєї участі (у ТСК, – ред.)».

Навіщо він написав новий рапорт на звільнення, Бурба не пояснив.

Резніков в свою чергу повідомив, що провів розмову з Бурбою і підписав його рапорт до свого відрядження до Швеції. Згідно з сайтом Міноборони, відрядження міністра до Швеції розпочалося 13 грудня.

Пізніше Резніков уточнив, що наказ №660 про звільнення Бурби видано 9 грудня. Сьогодні був інший наказ – про виключення його зі списків частини та направлення до військкомату.

Нагадаємо, саме Бурба заявляв, що Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав вказівку перенести спецоперацію щодо «вагнерівців».

В той же час, у Bellingcat не знайшли доказів, що голова Офісу президента України телефонував самопроголошеному президенту Білорусі Александру Лукашенку, щоби попередити про прибуття до країни бойовиків ПВК «Вагнер».

Back to top button