Україна

Колишній мер Варшави стане новим бізнес-омбудсменом в Україні

Нинішній член польського парламенту Марчін Свенчицький обійме посаду бізнес-омбудсмена восени поточного року замість Альгірдаса Шемети. Про це розповів Шемета під час прес-конференції в Києві в середу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Учора на засіданні ради (бізнес-омбудсмена) було затверджено кандидатуру майбутнього бізнес-омбудсмена України пана Марчіна Свенчицького, нинішнього члена польського парламенту, колишнього мера Варшави, а також колишнього міністра міжнародних економічних відносин у першому уряді Тадеуша Мазовецького»,  – сказав Шемета.

За його словами, Свенчицький розпочне роботу вже цієї осені.

Як повідомлялося, в лютому бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета повідомив про своє рішення не подовжувати контракту, який закінчувався в травні 2019 року, проте потім погодився залишитися на посаді до жовтня.

Раніше Шемета обіймав посаду міністра фінансів в уряді Литви (1997-1999 рр., 2008-2009 рр.), а також обіймав посаду Єврокомісара – спочатку з питань фінансового програмування і бюджету (2009-2010 рр.), потім – з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту і боротьби з шахрайством (2010-2014 рр.).

Кабінет Міністрів утворив раду бізнес-омбудсмена як свій постійний консультативно-дорадчий орган у 2014 році, кошти для його фінансування виділив ЄБРР. Наприкінці того ж року Альгірдаса Шемету було призначено бізнес-омбудсменом з боротьби з корупцією в Україні. До цього обіймав посаду комісара ЄС з питань оподаткування, митних питань, статистики, аудиту та боротьби із шахрайством.

У лютому 2015 року видання “Дзеркало тижня” писало про Свенчицького, що він “координатор групи польських експертів з питань реформи місцевого самоврядування в Україні. І, як би це делікатніше сказати, другий десяток років продовжує ділитися досвідом з черговими українськими реформаторами”.

Back to top button