Україна

Коли Україна досягне успіху, усі зрозуміють, що Росія брехала

Заступник помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент розповів, чого зараз очікують від України, як будуть реагувати на агресивну поведінку Росії та коли запровадять санкції проти «Північного потоку-2»

Джордж Кент, заступник помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії, поспілкувався з Мирославою Гонгадзе з української служби «Голосу Америки», обговоривши Україну, а також Росію та газопровід «Північний потік-2».

Про це інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

«Голос Америки»: За останні 2 місяці з моменту вступу на посаду президента США, Джо Байден продемонстрував свою прихильність стратегічному партнерству з Україною. Однак адміністрація також чітко заявляє про свої пріоритети – важливість виконання своєї програми реформ і зусиль по боротьбі з корупцією. Чи діє президент Володимир Зеленський на цих фронтах?

Джордж Кент: Я б сказав, що президент Зеленський виконує свої обіцянки і пріоритети українського народу, тому що саме вони його обрали. І якщо ви подивитеся на 2019 рік, коли відбулись президентські і парламентські вибори, президент Зеленський … [був] обраний, отримавши мандат довіри на реформи та зміни. Тому я думаю, що це, насамперед, запитання на яке повинна дати відповідь нинішня українська влада. Усім відомо, чого хочуть США. І два місяці тому про це згадав [держсекретар США Ентоні] Блінкен у своїх заявах. Ми готові підтримати Україну, яка захищається від агресії з-за кордону, в першу чергу з боку Росії, і від викликів зсередини, і це порядок денний реформ. Ви згадали, що ця адміністрація США покладає на владу сподівання щодо боротьби з корупцією і допомагає демократіям процвітати. Адже ми вважаємо, що демократії найкраще підходять для вирішення проблем ХХІ століття, і цю проблему поділяють українці та американці. І тому я думаю, що вимоги чіткі. Очікування українців і американців зрозумілі. Зусилля щодо реформ повинні тривати і поглиблюватися. Сектор правосуддя абсолютно необхідний. Як українській владі вийти з конституційної кризи, створеної Конституційним судом, це справжній виклик для українців. США як партнер готові надати підтримку. Але будь-яке законодавство, в якому скасовується незалежність таких організацій, як Національне антикорупційне бюро або Національний банк України, дуже ускладнить завдання для міжнародних партнерів (МВФ чи США), щоб продовжувати підтримувати зусилля України, якщо вони не призводять до реформ та змін.

«Голос Америки»: Наскільки важливий контакт між лідерами і чи існує проблема довіри між Байденом та Зеленським?

Джордж Кент: Гадаю, ви маєте рацію в тому, що довіра дуже важлива в будь-яких відносинах, як всередині країни, так і на зовнішньому рівні. І я думаю, що президент Байден, будучи віце-президентом, домігся відмінних результатів у налагодженні контактів з українськими колегами і спробах встановити цю довіру. Очевидно, що довіра – це вулиця з двостороннім рухом. Ми хочемо, щоб Україна досягла успіху. Це означає, що ми хочемо, щоб уряд і президент Зеленський домоглися успіху. Але для цього успіху необхідні правильні дії і правильні реформи.

«Голос Америки»: Газопровід «Північний потік – 2» став серйозною проблемою між США і їх європейськими партнерами. Держсекретар Блінкен чітко дав зрозуміти, що США виступають проти будівництва цього газопроводу. Що готові зробити США, якщо Німеччина та інші вирішать реалізувати свій план щодо завершення будівництва трубопроводу?

Джордж Кент: Держсекретар Блінкен був в Брюсселі, стояв поряд з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом і повторив те, що раніше казав. Президент Байден і його адміністрація вважають «Північний потік-2» поганою угодою. Поганою для Європи, поганою для наших союзників. І ми вважаємо, що це в корені суперечить концепції європейської енергетичної безпеки. І у нас є зобов’язання за нашим законом вживати заходів, коли вони у нас є.

«Голос Америки»: Отже, що Сполучені Штати готові зробити?

Джордж Кент: Ну, знову ж таки, в законодавстві є вимоги про накладення санкцій на компанії, які безпосередньо беруть участь в процесі планування підготовки трубопроводу. Отже, ми збираємо інформацію і обдумуємо подальші кроки.

«Голос Америки»: Відносини між США і Росією також є гарячою темою, особливо після звіту служби безпеки про втручання Росії у вибори в США. Було оголошено про спеціальні санкції або серйозну реакцію на дії Росії. Чого нам очікувати?

Джордж Кент: Що ж, ми ще не оголосили про пакет заходів, але, як заявив президент Байден, дії Росії справді вимагають відповіді. Тому стежте за новинами.

«Голос Америки»: В Україні дуже побоюються, що Росія візьметься за Україну у відповідь на політику США, навіть йдеться про можливу ескалацію конфлікту на Донбасі. Що Сполучені Штати готові зробити, щоб послабити напруженість?

Джордж Кент: Ну, ми дуже стурбовані. Я думаю, що головне – це наші очікування, як і очікування України, що президент Володимир Путін і Росія повинні виконати зобов’язання, взяті на себе в лютому 2015 року, 6 років тому. Має бути повне припинення вогню, іноземні сили, під якими я маю на увазі російські війська, повинні повернутись додому, а Україна має відновити контроль над своїм кордоном. І сьогодні, через 7 років, Росія не виконала взяті на себе зобов’язання.

«Голос Америки»: Чи готові США до більш активних переговорів з Росією в нормандському форматі або інших форматах?

Джордж Кент: Я думаю, ви побачите, коли ми сформуємо нашу команду в Державному департаменті, у нас все ще немає заступника секретаря та його нових помічників. Коли ми усі вакцинуємось і зможемо відновити поїздки, ви побачите більш активну дипломатію США в цій сфері.

«Голос Америки»: У США вже давно немає посла в Україні, і з цього приводу є багато запитань. Сполучені Штати погано представлені в Україні. Коли Україна може розраховувати на присутність посла США?

Джордж КентПерш за все, Державний департамент повністю довіряє нашому тимчасовому повіреному [в справах], ми розуміємо, що всі країни очікують наявності повністю акредитованих послів, і ми очікуємо, що адміністрація Байдена призначить кваліфіковану людину на цю посаду. А згодом Сенат повинен буде його затвердити.

«Голос Америки»: У вас є конкретні терміни?

Джордж Кент: Ні. І в цьому сенсі посли є прерогативою президента і Білого дому, а завдання Сенату – давати поради і надавати згоду. Тому термінів не можу назвати.

«Голос Америки»: Чи не могли б ви прокоментувати, чому Україна важлива для регіону, адже останні три роки ви відповідали за цей регіон. Отже, на що дивляться Сполучені Штати з точки зору України і їх впливу на цей регіон?

Джордж Кент: Україна важлива країна сама по собі. Це важлива країна для регіону. Це стрижень, якщо хочете, східнослов’янського світу. І я думаю, що важливість України ніколи не недооцінювалася навіть сторонніми особами, які не можуть стежити за деталями кожен день. Мій колишній професор [Збігнєв] Бжезинський якось сказав: якщо Україна досягне успіху, це дасть Росії реальний імпульс до довгострокових реформ. Таким чином, ми ставимося до України виключно на основі її досягнень, і саме тому Конгрес приділяє так багато уваги допомозі Україні. Це фокус нашої дипломатії. Ми розуміємо величезний людський потенціал українців в інформаційних технологіях, аграрному бізнесі чи громадянському суспільстві. І ми хочемо підтримати це, щоб Україна досягла успіху. Якщо Україна досягне успіху, то інші країни, які знаходяться подалі на сході, зрозуміють, що наративи та заяви Росії були помилковими і не відповідають дійсності.

Back to top button