Україна

Коломойський готовий потрапити до реєстру олігархів, тоді як Ахметов не вважає себе таким

Бізнесмен Ігор Коломойський прокоментував можливість потрапляння свого прізвища до офіційного реєстру олігархів. «Морально я готовий потрапити до реєстру олігархів. Не хотілося б, звісно, бути «білою вороною» і опинитись одному в цьому реєстрі. Але я, за великим рахунком, вже звик, що мене де-факто називають олігархом. Тому яка вже різниця? Тепер ще й офіційно в реєстр внесуть. Костюм пошию і нашию на нього зірку «Олігарх», – зазначив він у коментарі Радіо «Свобода».

Водночас Коломойський додав, що ця його позиція буде актуальною, лише якщо законопроект ухвалять у такій редакції, яка є зараз.

«Якщо наслідки будуть лише такі, які прописані у нинішній версії законопроекту, то я не бачу нічого страшного, якщо буду в реєстрі олігархів. Але моє нинішнє «готовий» не поширюється на наступні редакції. Я не, як юний піонер, я не завжди готовий», – наголосив він.

На запитання про те, чи не хотів би він скористатися можливістю позбутись своїх бізнес- чи медіаактивів, щоб не потрапити до цього реєстру, Коломойський зауважив, що «нічого продавати під дулом пістолета не збирається».

На уточнення, чи буде він готовий звітувати у такому разі про свої доходи, як це передбачено у нинішній редакції законопроекту, Коломойський відповів, що так. «Ну, значить будемо заповнювати. Всі і так все знають», – пояснив він та додав про готовність звітувати про свої зустрічі з політиками, якщо такі будуть.

«Будемо робити все по закону. От як тільки закон ухвалять, так і будемо виконувати. А що? Ну, є ось купа інших законів і ми ж якось за законом стараємось жити. Те що написано, те і робимо. Тобто виходити за правове поле ми не плануємо», – підсумував олігарх.

В той же час бізнесмен, власник холдингу «СКМ» Рінат Ахметов виступає за забезпечення рівних конкурентних умов для всіх підприємців у країні і має намір і надалі працювати відповідно до закону України, повідомила «Інтерфакс-Україна» його прес-служба.

«Ми завжди працювали за законом і надалі будемо це робити. Я вже говорив: «СКМ» не має потреби в жодних преференціях. Все що нам потрібно від будь-якого уряду – це чесна конкуренція і рівні правила гри для всіх», – сказав Ахметов, відповідаючи на про його ставлення до законопроекту з деолігархізації.

В той же час в коментарі Радіо «Свобода» прес-служба Ахметова заявила, що «він олігархом себе не вважає і був би здивований, якби його визнали таким. Рінат Ахметов – найбільший український інвестор. Компанія SCM вже понад 20 років інвестує в Україну, і є найбільшим роботодавцем та платником податків».

Як повідомлялося, законопроект «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» був внесений до Верховної Ради президентом України Володимиром Зеленським у середу і зареєстрований під №5599. У четвер він надійшов на розгляд парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Back to top button