Україна

Кличко звинуватив міністра культури в блокуванні відновлення Гостинного двору

Міський голова Києва Віталій Кличко звинувачує міністерство культури в блокуванні ініціатив щодо відновлення Гостинного двору і реконструкції Контрактової площі. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє 1News.

За його словами, довга історія передачі Гостинного двору громаді столиці могла б уже, нарешті, завершитися і можна було б приступити до відновленню будівлі в комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізації концепції пішохідного Подолу.

«Місто разом з активістами довго цього добивалося. Процедури передачі відбувалися повільно і складно. Спочатку об‘єкт повернули в користування держави (в управління Фонду держмайна України). Далі процес застопорився. Але ми не здавалися. І от, коли місто пройшло всі обговорення, бюрократичні процедури, погодження з урядовцями (Міністерствами фінансів, економіки, юстиції, Мінрегіонбуду та ФДМУ), голос подало Міністерство культури… Спочатку міністр Ткаченко заблокував рішення про передачу на засіданні уряду, запропонувавши нам підписати Меморандум. Уклали і погодили з Мінкультом Меморандум, я підписав його в редакції міністерства. Передали документ у відомство. І там він…загубився. Підготували новий. Але, виявилося, що не потрібен ніякий Меморандум, бо міністр культури проти передачі Гостинного двору громаді столиці. В нього інша ідея – передати об‘єкт Міністерству», – повідомив Кличко.

Міський голова вважає це навмисним блокуванням і затягуванням часу, протягом якого Гостинний двір стоятиме в такому ж стані і руйнуватиметься.

«Бо Мінкульт повинен заново пройти всі бюрократичні процедури, які до цього подолало місто. А потім – вкласти кошти в реконструкцію об‘єкту. Це при тому, що ніяк не оновлять Національний художній музей, Національний театр опери і балету, будівлю Національного цирку та чимало інших культурних об‘єктів», – зазначив він.

Кличко додав, що міська влада готова здійснити реконструкцію Гостинного двору, створити в ньому громадський простір, музей Києва, розмістити інші експозиції, які вже були обговорені з громадськістю, з Києво-Могилянською академією.

«А всі «маневри» Мінкульту, переконаний, спрямовані на заморожування будь-яких ініціатив із відновлення об‘єкту і його роботи для громади Києва», – зазначив Кличко.

Міський голова Києва зауважив, що звертається до прем’єр-міністра втрутитися в ситуацію і невідкладно передати Гостинний двір громаді міста.

Зазначимо, що на передодні місцевих виборів міністр культури Олександр Ткаченко розглядався як один із можливих кандидатів на посаду мера Києва від “Слуги народу”. Також з’являлась інформація, що Ткаченка можуть призначити головою КМДА, забравши цю посаду у Кличка.

Back to top button