Україна

Кількість безробітних в Києві зменшилась майже вдвічі

Станом на 1 липня 2021 року на обліку в столичній службі зайнятості перебували 14,5 тис. безробітних, що майже вдвічі менше, ніж на відповідну дату торік – 24,5 тис. 12,6 тисячі з них отримувало допомогу по безробіттю (рік тому – 24,5 тисячі). Про це 1News повідомила прес-служба Київського міського центру зайнятості.

Зазначається, що пандемія 2020 року призвела до значної трансформації ринку праці. Торік відбулось різке зростання кількості звернень громадян до служби зайнятості через вимушене вивільнення з підприємств. Для Києва ці процеси виявились особливо відчутними – місто потрапило в число регіонів з найбільшими темпами зростання реєстрації безробітних.

«З початку 2021 року на столичному ринку праці спостерігаються ознаки стабілізації. Зокрема, зменшились обсяги запланованого масового вивільнення працівників. Понад 6,7 тис. безробітних забезпечено роботою. Майже 33 тисячі громадян  охоплено профорієнтаційними послугами. Загалом, у січні-червні 2021 року послугами КМЦЗ скористалися 47,8 тис. громадян», – повідомив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

З початку поточного року роботодавці проінформували КМЦЗ про наявність більш ніж 38,5 тис. вакансій – це більше, ніж у першому півріччі 2020-го. Зменшився дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили, майже до 10 тис. грн. збільшився середній розмір заробітної плати у вакансіях.

Станом на 1 липня 2021 року на одне вільне робоче місце претендувала 1 особа (на початку 2021-го було 3). Найбільш затребуваними у роботодавців є медсестри, поліцейські (інспектори) патрульної служби, слюсарі-сантехніки, водії автотранспортних засобів, контролери пасажирського транспорту,  робітники з комплексного прибирання та утримання будинків, двірники, вантажники.

Серед безробітних службовців та керівників спостерігається найбільша невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції – на одну вакансію претендують 14 осіб. Найбільший дефіцит вакансій – для бухгалтерів, менеджерів, продавців-консультантів, інженерів, юрисконсультів.

«Щоб поліпшити ситуацію на ринку праці столиці, КМЦЗ розширює коло партнерів по співробітництву, поглиблюємо співпрацю з роботодавцями. Наша мета: більше вакансій – менше безробітних», – підкреслив Віктор Білич.

Довідково: За  недавно оприлюдненими Держстатом даними, столиця за рівнем зайнятості населення у віці 15 – 70 років з показником 61,4% випереджає решту регіонів держави (в середньому, по Україні рівень зайнятості становить 55%), а за рівнем безробіття населення у віці 15 – 70 років, визначеним за методологією МОП, з показником 7,6% займає друге місце (в середньому, по Україні – 10,5%).

Back to top button