Україна

Кіберполіція допомогла знешкодити транснаціональне хакерське угруповання


Кіберполіція допомогла знешкодити транснаціональне хакерське угруповання

З 2020 року зловмисники здійснили кібератаки на 168 компаній у країнах Європи та Америки.

Кіберполіція України та іноземні правоохоронці знешкодили небезпечне хакерське угруповання. Про це 20 жовтня повідомила Національна поліція України.

У багаторівневій міжнародній операції брали участь оперативники Департаменту кіберполіції та їх колеги з Європолу, Євроюсту, а також правоохоронці Франції, Чехії, Німеччини, Італії, Латвії, Нідерландів, Іспанії, Швеції, Японії та Канади.

Зазначається, що починаючи з 2020 року зловмисники атакували вірусом-вимагачем 168 міжнародних компаній у країнах Європи та Америки. Вони заражали сервери шкідливим програмним забезпеченням та викрадали з них інформацію. Надалі дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання.

За відновлення доступу члени угруповання вимагали від 5 до 70 мільйонів доларів у криптовалюті. У разі несплати викупу або звернення до правоохоронців погрожували розповсюдити викрадені дані у даркнеті.

За даними слідства, організатори чітко розподіляли обов’язки між учасниками групи. Окремі члени відповідали за збір інформації та пошук вразливих місць в архітектурі кібербезпеки жертв. Зібрану інформацію вони передавали спільникам з навичками комп’ютерного програмування.

У рамках проведення сумісного міжнародного розслідування із правоохоронними органами Європейського союзу та країн Азії, українські поліцейські провели масові обшуки на території Києва у приміщеннях одного з учасників угруповання.

Також було затримано одного з розробників шкідливого програмного забезпечення у Франції та проведені обшуки у його спільників на території Іспанії, Латвії та Чехії.

Раніше на Хмельниччині викрили організаторів шахрайського call-центру, який ошукував жителів Канади.

У США затримали росіянина за кібератаки та шахрайство

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button