Події

​​❗ Кібероперації рф: нові цілі, інструменти та групи. Аналітика хакерських атак п…

​​ Кібероперації рф: нові цілі, інструменти та групи. Аналітика хакерських атак проти України за 2 півріччя 2023 року

???? Фахівці команди CERT-UA, яка діє у складі Держспецзв’язку, підготували аналітичний звіт «російські кібероперації» H2 ‘2023. Цей звіт ґрунтується на всебічному аналізі кіберзагроз, виявлених протягом другого півріччя 2023 року, та розкриває нові тенденції в поведінці ворожих хакерів.

????‍???? Звіт буде корисним для:

???? ⁠Українських фахівців з кібербезпеки: допоможе їм краще розуміти мотиви, можливості та цілі російських хакерів, а також прогнозувати їхні дії в майбутньому.

???? ⁠Міжнародної спільноти експертів: надасть їм інформацію про кіберзагрози, які можуть впливати на їхні інфраструктури.

???? Серед тенденцій другої половини 2023 року – підвищений інтерес ворожих хакерів до українського телекомунікаційного сектору. Це можна вважати певною ескалацією у спробах утримати ініціативу та присутність на українських об’єктах інформаційної інфраструктури.

Під прицілом ворожих хакерів також продовжують перебувати українські військові. Атаки з метою доступу, контролю та зняття розвідувальної інформації зі спеціалізованих систем ситуаційної обізнаності – стратегічна військова ціль противника.

Щоб мати доступ до таких систем і до чатів військових та компрометувати облікові дані, хакери створювали і розповсюджували підроблені версії програмного забезпечення, здійснювали атаки, спрямовані на злом месенджерів, якими активно користуються військові.

Зміни відбулися і у ландшафті груп, які атакують нашу державу. Рейтинг найактивніших акторів очолили групи, що наразі не асоційовані зі спецслужбами країни-агресора (хоча вони діють в інтересах російської влади). Вони відзначилися використанням добре продуманих фішингових атак, основною ціллю яких було розповсюдження шкідливого програмного забезпечення для віддаленого керування або програм для викрадення даних.

У звіті також показано, як проти українського бізнесу та організацій активізувались фінансово-мотивовані хакерські групи. У другому півріччі 2023 року 40% зареєстрованих інцидентів були пов’язані саме з викраденням коштів.

???? Більше – читайте в аналітичному звіті «російські кібероперації» H2’2023:

➡️ UA

➡️ EN

???? Нагадуємо, що ви можете ознайомитися з нашим попереднім звітом – «російські кібероперації» H1’2023

Back to top button