Україна

Казахи купляють український банк

Kaspi уклала договір купівлі-продажу 100% БТА Банку Україна

Антимонопольний комітет дозволив казахстанській компанії Kaspi.kz купити БТА Банк в Україні.

Про це повідомляє 1News.

Kaspi уклала договір купівлі-продажу 100% БТА Банку Україна наприкінці жовтня. Він купувався виключно для отримання банківської ліцензії в Україні, пояснювали раніше в компанії.

Це була друга угода Kaspi на українському ринку після придбання на початку жовтня платіжної системи Portmone.

У компанії уточнювали, що банківська ліцензія БТА Банку та платіжні ліцензії Portmone дадуть можливість для копіювання головного в Казахстані застосунку з eCommerce (електронної комерції) Super App для України. За даними компанії, в Україні рівень проникнення eCommerce – лише 8% від усього ритейлу.

У Kaspі додали, що купівля банку суттєво не вплине на фінансовий стан компанії.

Сума угоди не називалася, але за експертними оцінками вона могла становити $5-6 млн. Така низька оцінка викликана сьогоднішнім фінансовим станом БТА Банку, який декларує збитки та не веде активну діяльність.

Kaspi.kz – найбільший платіжний, торговий майданчик та екосистема фінансових технологій у Казахстані. Через мобільний застосунок можна оплачувати без комісії 5000 послуг, переказувати гроші, купувати онлайн речі та авіаквитки. Через програму також можна оформлювати кредит у банку Kaspi Bank. Застосунком користується 8,5 млн казахстанців. З 2020 року Kaspi.kz котирується на Лондонській фондовій біржі. Дохід за перші пів року 2021-го – $932,9 млн.

БТА Банк – зареєстрований 10 грудня 1992 року і є правонаступником ВАТ “Український кредитно-торговельний банк”. Єдиним акціонером є АТ “БТА Банк” (Казахстан). Мажоритарним акціонером АТ “БТА Банк” (Казахстан) є казахстанський підприємець Кенес Ракішев.

Джерело: Ліга

Back to top button