Україна

Кабмін засудив вандалізм під час акції протесту на Банковій

Члени Кабінету Міністрів України рішуче засуджують вандалізм та наругу над державними символами під час акцій протесту на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка, які відбулися 20 березня. Про це говориться у спільній заяві Уряду, повідомляє 1News з посиланням на прес-службу Кабміну.

«Конституція України гарантує право громадян на мирне зібрання та демонстрації. Таке право — один зі стовпів сучасної представницької демократії… Неправомірні дії, які відбулись під Офісом Президента 20 березня, є неприйнятними та суперечать європейським цінностям, що закріплені в Конституції України. Уряд закликає всіх громадян утримуватися від подібних дій та реалізовувати свої права виключно у мирний спосіб», – говориться у заяві.

В Кабміні додали, що очікують від МВС та СБУ проведення розслідування подій 20 березня та надання їм відповідної правової оцінки.

Нагадаємо, під час акції на підтримку ув’язненого активіста Сергія Стерненка 20 березня на вулиці Банковій, учасники мітингу розмалювали Офіс Президента графіті та вибили скло у парадних дверях ОП.

Крім того, внаслідок запуску феєрверків постраждали двері та внутрішнє оздоблення тамбура одного з під’їздів. Також відбулося займання горища. Були зафіксовані окремі осередки загоряння на першому поверсі та пожежа в кабінеті на другому поверсі. Всі поверхи були наповнені димом.

За попередніми експертними даними, пошкодження будівлі Офісу Президента оцінюються приблизно у 2 млн грн.

«Якщо не розпочати змивання фарби впродовж 72 годин, вона в’їсться в граніт, і суми збитків зростуть. Перші два поверхи будівлі були споруджені наприкінці ХІХ століття, інші добудовані на початку ХХ століття», – говориться у заяві Офісу Президента.

Back to top button