Україна

Кабмін ухвалив рішення про доплати для пенсіонерів силових структур

Кабінет міністрів ухвалив постанову щодо матеріальної підтримки осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. На ці цілі з державного бюджету у липні-грудні 2021 року потрібно 5,3 млрд гривень. Відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні Уряду, в той час як під будівлями Кабміну та Верховної Ради проходять масові акцій протестів військових пенсіонерів, повідомляє 1News.

Як зазначив народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, Кабмін ввів додатковий соціальний захист окремих категорій осіб:

  • щомісячна доплата 2000 грн колишнім військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу міліції, поліцейським та іншим особам, пенсії яким призначено до 1 березня 2018 р.;
  • встановити мінімальну пенсію 3854 грн для військослужбовців, осіб начальницького і рядового складу міліції, поліцейських та іншихї осіб, пенсії яким призначено за нормами Закону №2262;
  • збільшити мінімальну пенсію для учасників бойових дій до 3893,4 грн.

В той же час згідно з документом, відповідні доплати установлюються з 1 липня 2021 року.

Зазначається, що у червні 2021 року в осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) завершується період виплати частини коштів компенсації підвищеного розміру пенсії за 2016-2017 роки і підвищення розмірів пенсій з 2016 року для цієї категорії пенсіонерів не відбувалося. Сумарна виплата пенсії з цією доплатою з 01.07.2021 зменшилася до місячного розміру пенсії та середній розмір цієї виплати складає біля 2 000 гривень.

Крім того після перерахунку пенсій колишнім військовослужбовцям Збройних сил України у 2018 році, їхні пенсії не індексувалися через відсутність відповідного механізму, а диспропорція у розмірах пенсій в залежності від часу їх призначення складає більше 70%. Мінімальні пенсійні виплати для військовослужбовців, зокрема складають близько 2 000- 2 700 гривень.

Зазначимо, що 10 липня Президент України Володимир Зеленський поставив завдання уряду вжити заходів для відновлення справедливості у виплаті пенсій військовим пенсіонерам.

«Через недосконалі зміни до закону про індексацію доходів українців, які були ухвалені ще у 2017 році, не було врегульовано питання про індексацію пенсій військових. Внаслідок цього утворилася суттєва різниця між пенсіями, які були призначені до 2018 року, та новими виплатами. Задля відновлення справедливості з ініціативи Володимира Зеленського Міністерство соціальної політики розробило рішення про підвищення виплат військовослужбовцям, що перебувають на пенсії. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України ухвалить на наступному засіданні», – повідомила 1News прес-служба Офісу Президента.

Зазначається, що це рішення покликане зменшити наявні диспропорції.

Нагадаємо, сьогодні зранку учасники акції під парламентом, які вимагають перерахунку пенсій військовим і пенсіонерам МВС, прорвали огорожу, намагаючись прорватися до Верховної Ради. Між правоохоронцями та мітингувальниками сталася штовханина.

Back to top button