Україна

Кабмін: роботодавці не мають права змушувати працівників вакцинуватися

Роботодавці не мають правових підстав змушувати працівників вакцинуватися від Covid – 19 і залучати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити. Про це йдеться в роз’ясненні Міністерства економіки України, пише 1NEWS, посилаючись на 112ua.

Зазначається, що згідно з українським законодавством, медична допомога фізичній особі після 14 років надається тільки за її згодою. При цьому повнолітня дієздатна особа має право відмовитися від лікування.

До того ж, згідно з Кодексом законів про працю України, будь – яка дискримінація та обмеження прав працівників, у тому числі-залежно від стану здоров’я, не допускається. Відмова від вакцинації не є порушенням трудової дисципліни, через що роботодавець може звільнити працівника.

“Відмова працівника від вакцинації не може вважатися порушенням трудової дисципліни”, – підкреслили в Міністерстві.

Мінекономіки також зазначає, що вакцинація не є обов’язковою і що ніхто не може відчувати політичного, соціального чи іншого тиску для проходження вакцинації.

Наказами Міністерства охорони здоров’я України по боротьбі з епідемією Covid-19 та вакцинації встановлено, що вакцинація в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп.

“Таким чином, враховуючи вищевикладене, не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби Covid-19 та/або притягувати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися”, – додали в Мінекономіки.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано рекордний добовий приріст Covid-вакцинованих. За добу вакцинували 173 435 осіб

Back to top button