Україна

Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів


Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

Уряд пропонує збільшити штрафи, а також застосувати певні обмеження за порушення правил мобілізації та військового обліку.


Разом із реєстрацією законопроєкту №10378, який передбачає посилення мобілізації, Кабінет міністрів подав у Верховну Раду проєкт закону №10379. Документ передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Якщо народні депутати підтримають ініціативу уряду, в Україні зростуть штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону.

 
Зокрема, Кабмін пропонує встановити штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними й резервістами правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 гривень). Чинна норма КУпАП передбачає покарання від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 гривень).

Також законопроєкт пропонує суворіше покарання для працедавців, які не забезпечують персональний військовий облік своїх працівників. Зміни до статті 210-1 КУпАП передбачають штраф за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, здійснене в умовах особливого стану від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 000 – 204 000 гривень).
 
Окрім того, уряд пропонує збільшити термін давності за цими статтями до трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення. Термін давності для більшості адміністративних правопорушень в Україні складає три місяці.

Що стосується посилення кримінальної відповідальності, то за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду) в особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Раніше норма про покарання саме за відмову від проходження медогляду була відсутня.

Серед іншого – законопроєкт пропонує запровадити можливість затримувати в особливий період людей, які порушили:
 
  • законодавство про оборону,
  • військовий обов’язок і військову службу,
  • правила військового обліку,
  • мобілізаційну підготовку та мобілізацію.
     
Термін затримання – на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.
 
Окрім того, передбачається запровадження механізму, за яким не складатиметься протокол у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до ТЦК та СП, якщо громадянин не з’являється без поважних причин або без повідомлення причин неприбуття на виклик військкомату.
 
При цьому зазначено, що до цього йому мали “належним чином” повідомити про дату, час і місце виклику. Своєю чергою військкомати повинні мати підтверджувальну інформацію про те, що громадянин отримав такий виклик.

Нагадаємо, до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію. Він має на меті зміни у процедурі мобілізації, військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав виключення терміну “обмежено придатний” із законопроєкту про мобілізацію. На його думку, на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний – визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button