Україна

Кабмін готується звільнити майже 19 тисяч співробітників районних адміністрацій

Міністр Кабінету міністрів повідомив про скорочення штату районних державних адміністрацій на 18449 позицій. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Дубілет зазначив, що «рішення про скорочення було непростим, але необхідним для суттєвого підвищення ефективності роботи державних органів».

Міністр пояснив, за якою логікою проводиться скорочення, а також яким чином можна досягти того, «щоб держслужбовці не були кинуті напризволяще».

«Протягом останнього місяця ми провели велику роботу по аналізу всіх функцій РДА. Всього в РДА ми нарахували їх 111 за 11 напрямками. Кожен з цих напрямків ми розклали на атоми. До обговорення ми залучили всі профільні міністерства, а також співробітників ОДА і РДА», – написав Дубілет.

Міністр також описав кілька принципів скорочення:

– частина функцій дублюються з об’єднаними територіальними громади (ОТГ). Ви знаєте, що зараз проходить процес децентралізації (який затягнувся). У тих регіонах, де ОТГ сформувалися хоча б частково, відбувається дублювання.

– частина функцій виявилися застарілими, невимірювальними та неефективними. Їх ми ліквідовуємо.

– частина функцій можна перенести на вищий рівень (ОДА, територіальні органи центральних органів влади або навіть Київ).

– частина функцій об’єднуються.

Для того, аби мінімізувати негативні наслідки для людей, які потраплять під скорочення, Кабмін пропонує:

– робити попередження про звільнення таким співробітникам за 2 місяці, а також виплачувати їм всі компенсаційні витрати, в тому числі за невикористані щорічні відпустки.

– разом зі Службою Зайнятості будуть пропонувати нову роботу до моменту звільнення. «Кожного буде супроводжувати кар’єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування. Пошук роботи, проведення професійного навчання, і навіть підготовка особи до започаткування власного бізнесу будуть проводитися із залученням найширшого кола організацій — бізнесу, ОТГ, профільних асоціацій тощо. Для цього всі співробітники будуть запрошені пройти профілювання», – написав міністр.

– до процесу будуть залучені Профспілки. Через мережу своїх регіональних представництв вони будуть працювати з кожним держслужбовцям індивідуально.

– разом з Міністерством цифровий трансформації і Міністерством економіки у січні запустити курс по ІТ-грамотності. Ці базові курси дозволять держслужбовцям безкоштовно навчитися цифровим навичкам і стати більш конкурентними на ринку праці.

«Повторюся, це болюче, але необхідне рішення. Я вважаю, що Уряд мав проводити ці скорочення більш плавно останні 2 роки (з ходом децентралізації). Однак, на жаль, цього не робилося — можливо, через вибори», – підсумував міністр Кабміну.

Back to top button