Україна

Кабмін дозволив використання двох препаратів на основі кабіноїдів з лікувальною метою

Кабінет Міністрів вніс до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів два препарати на основі канабіноїдів та дозволив їхнє використання з лікарською метою. Про це свідчить постанова уряду № 324 від 7 квітня, оприлюднена на Урядовому порталі, пише 1NEWS, посилаючись на Укрінформ.

Згідно з постановою, до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів внесені синтетичний канабіноїд “Набілон” та стандартизований екстракт канабісу “Набіксімолс”.

“Обіг психотропних речовин “Дронабінол”, “Набілон” (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та “Набіксімолс” (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів”, – підкреслюється у документі.

Також встановлено, що до речовини ізольованого канабідіолу (ізоляту канабідіолу) цією постановою заходи державного контролю не встановлюються.

Як повідомлялося, голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова готує законопроєкт, який дозволить врегулювати чіткий порядок контролю та обліку виробників рослин для передачі їх у подальшу роботу фармацевтам та науковцям для виготовлення препаратів із медичного канабісу. Крім того, у парламенті зареєстровано чотири законопроєкти, що розроблені народними депутатами з метою законодавчого регулювання обігу конопель.

Препарати з канабісу використовуються при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб.

Back to top button