Україна

Бізнес полегшив оцінку інфляції – НБУ


Бізнес полегшив оцінку інфляції – НБУ

Нацбанк оприлюднив своє опитування керівників компаній у І кварталі 2023 року щодо бізнесу, а також інфляційних прогнозів.

Бізнес зменшив негативні очікування щодо власної ділової активності, а також підвищив інфляційні і курсові оцінки. Про це свідчать результати опитування керівників компаній у І кварталі 2023 року, повідомляє прес-служба НБУ.
 
Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 91,2% порівняно з 83,5% у ІV кварталі 2022 року (далі – ІV квартал). Підвищення оцінок відбулося на підприємствах практично всіх видів економічної діяльності (ВЕД), крім будівництва та торгівлі, а також за всіма складниками Індексу. Бізнес значно зменшив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг в Україні у наступні 12 місяців.
 
Інфляційні очікування так само улагоджуються: у I кварталі 2023 р. очікувана річна інфляція становила 20,7% порівняно з 23,3% у попередньому кварталі. 46,8% опитаних підприємств вважають, що інфляція за наступні 12 місяців не перевищить 20%. Частка тих, хто очікує на інфляцію понад 30,0%, значно поменшала – до 16,2%. На думку 88,4% респондентів, найбільш впливовим проінфляційним чинником є військові дії.
 
Незважаючи на полегшення третій квартал поспіль оцінок респондентами поточного фінансово-економічного стану власних підприємств, загальна оцінка не перестає бути негативною: баланс відповідей становив “мінус” 16,9% порівняно з “мінус” 19,3% у IV кварталі.
 
Підприємства видобувної промисловості у наступні 12 місяців очікують покращень. Підприємства сільського господарства прогнозують свій фінансово-економічний стан на нинішньому рівні. Інші респонденти (за винятком підприємств будівництва) зменшили свої негативні очікування.
 
Вперше протягом року респонденти очікують збільшення обсягів реалізації продукції, зокрема на зовнішньому ринку.
 
Респонденти продовжили зменшувати негативні очікування інвестиційних витрат як на будівельні роботи, так і на машини, обладнання та інвентар. Підприємства, які залучають іноземні інвестиції, другий квартал очікують збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців.
 
Квартальне опитування проводилося з 30 січня по 28 лютого 2023 року. В опитуванні взяло участь 644 підприємства з 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, Донецької, Луганської та Херсонської областей).
 
Як ми вже повідомляли, у рамках програми Євросоюзу Єдиний ринок український бізнес отримає від Єврокомісії 7,5 млн євро.
 
Крім того, Україна отримає від USAID 367 млн грн на переробку агропродукції.
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button