Україна

Новий акт саги. Кордони України знову заблокуютьСюжет


Новий акт саги. Кордони України знову заблокують

Польські фермери з профспілки Солідарність анонсували проведення загального страйку – з перекриттям доріг та прикордонних переходів з Україною.

 
Кордони України знову можуть заблокувати сусіди із країн ЄС. Польські фермери обіцяють із 9 лютого заблокувати всі прикордонні переходи з Україною. На який термін – поки що не повідомляється. Цього ж дня угорські фермери готуються протестувати на кордоні з Україною у районі міста Захонь.
 
Все через рішення Єврокомісії
 
Польські та угорські фермери незадоволені пропозицією Єврокомісії ще на рік продовжити зупинення імпортних квот та мит для українського експорту до ЄС.
 
“Наше терпіння вичерпано. Позиція Брюсселя, виражена в останній день січня 2024 року, неприйнятна для всієї нашої аграрної спільноти. Крім того, пасивність польської влади та декларації про співпрацю з Єврокомісією та заяви про дотримання всіх рішень Єврокомісії з імпорту сільськогосподарської продукції та продуктів харчування України не залишають нам іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк”, – йдеться у заяві польської профспілки.
 
Керівник Асоціації об’єднань угорських фермерів (Magosz) Іштван Якаб заявив, що вони також незадоволені планами Єврокомісії продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, тому що їм доведеться конкурувати з продукцією, виробництво якої “не повинно враховувати жодних вимог ЄС”.
 
Союз заявив, що фермери “підтримують угорський уряд, який захищає їхні інтереси від Брюсселя”.
 
Перед цим міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що пропозиція Єврокомісії щодо продовження режиму пільгової торгівлі з Україною “не пропонує жодних рішень” щодо українського зерна, тому Угорщина планує зберегти свою національну заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України.
 
Важливі для України норми
 
Пільговий режим торгівлі ЄС з Україною діє з 4 червня 2022 року та продовжувався у 2023 році. Водночас через невдоволення фермерів ЄС на кілька місяців 2023 року запроваджував тимчасові обмеження для деяких видів агропродукції, а окремі країни, серед яких і Угорщина, продовжили їх і після скасування на рівні Євросоюзу в односторонньому порядку.
 
Термін дії поточного продовження режиму торгівлі без мит та квот для України спливає 5 червня 2024 року, для Молдови – 24 липня 2024 року.
 
Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити зупинення імпортних квот та мит для українського експорту до ЄС.
 
З румунами домовились
 
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку та представники румунських фермерів та перевізників 2 лютого підписали угоду про припинення протестів на тлі аналогічних акцій в інших європейських країнах.
 
Згідно з угодою між румунським урядом і фермерами, 5 лютого за прем’єра країни створять міжвідомчий комітет “для аналізу та пошуку найкращих рішень щодо вимог протестувальників”. До складу комітету увійдуть представники профільних міністерств Румунії, а також фермерів та перевізників.
 
“Метою комітету є врегулювання претензій фермерів та перевізників та розробка конкретних пропозицій щодо вирішення проблем у відповідних секторах економіки”, – йдеться у прес-релізі уряду Румунії.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button