Україна

Із Сирії повернули 9 українців з табору для біженців

Для евакуації українців було проведено "багатоскладову операцію", яку розпочали ще у 2019 році, але завершення якої змушені були відкласти спершу через погіршення безпекової ситуації в Сирії, а згодом - через пандемію коронавірусної хвороби та закриття авіасполучення

До України із Сирії повернули дев’ятьох українців – двох жінок і сімох їхніх дітей з табору для біженців.

Літак з евакуйованими приземлився в аеропорту “Бориспіль” у ніч на п’ятницю, 1 січня, – інформує 1NEWS.

Для евакуації українців було проведено “багатоскладову операцію”, яку розпочали ще у 2019 році, але завершення якої змушені були відкласти спершу через погіршення безпекової ситуації в Сирії, а згодом – через пандемію коронавірусної хвороби та закриття авіасполучення.

У свою чергу журналіст телеканалу “1+1” Андрій Цаплієнко уточнив, що українці перебували у таборі для родичів терористів “Ісламської держави” (ІД).

“Рік тому ми знайшли майже сорок наших співвітчизниць та їхніх дітей в страшних умовах табору для родин терористів ІД – найжорстокішої організації радикального ісламу. Українки благали повернути їх додому”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook, зазначивши, що “решту наших співвітчизниць перевезуть найближчим часом”.

В Офісі президента зауважили, що фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з терористами ІД.

“За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності цих громадян до терористичної діяльності”, – зазначили в ОП.

За інформацією журналіста Романа Бочкали, який супроводжував евакуйованих, “дві жінки – з Кременчука та АР Крим”, вони перебували в таборі “Родж”.

Евакуйованих в аеропорту “Бориспіль” зустрічала низка високопосадовців. Вони запевнили, що триватиме робота над звільненням решти українців, які перебувають у таборах в Сирії.

Президент України Володимир Зеленський у повідомленні в своєму Telegram-каналі 1 січня зазначив, що повернення жінок та дітей з Сирії було для держави “одним із найскладніших завдань останнього часу”.

“Україна завжди повертатиме додому всіх своїх громадян, якими б вони не були і де б не потрапили в біду. Це – аксіома”, – запевнив Зеленський. “Спочатку – додому, а потім уже розбираємося по суті”, – додав він. Він відкинув можливі закиди щодо недоцільності допомоги людям, які свого часу зробили неправильний вибір. “Так, будь-хто може зробити будь-який вибір. Але якщо наш громадянин потрапив у складну ситуацію в іншій частині земної кулі і просить нас про допомогу – ми обов’язково допоможемо. Будь-яка інша позиція – неприйнятна”, – стверджує Зеленський.

Він також висловив переконання, що Україні вдасться звільнити й інших громадян, які перебувають у таборі в Сирії.

Back to top button