Україна

Із січня школи переводять на нові стандарти харчування

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Фейсбуці, передає 1news.

В Україні 1 січня завершується перехідний період із впровадження нових стандартів шкільного харчування й відбудеться перехід на нове меню.

“Зворотний відлік до повного переходу на нове меню в межах реформи шкільного харчування розпочато. До нього залишається всього три дні, бо з 1 січня 2022 року для шкіл закінчується перехідний період із впровадження нових стандартів”, – зазначила перша леді.

За її словами, підготовча робота для переходу на нові стандарти тривала понад рік, починаючи з перших досліджень, коли з’ясували масштаб проблеми з надмірним споживанням субпродуктів, газованих напоїв, надлишком цукру, солі та жирів і розробили нове меню – з овочами, фруктами, стравами, які є корисними й смачними водночас.

Зеленська також нагадала, що на законодавчому рівні було закріплено інтереси дітей з дієтичними потребами; розпочалася модернізація застарілих харчоблоків – зміни стосувалися не лише ремонту й обладнання, а й технологічних процесів.

Дружина Президента зазначила, що впродовж осені 2021 року проводилася роз’яснювально-просвітницька робота, регіональними форумами «Реформа системи шкільного харчування» (відбулися в Бучі, Одесі, Дніпрі та Львові) охоплено три тисячі учасників із 24 областей, а також запущено інформаційний портал «Знаїмо» («Знаємо, що їмо» – про свідоме харчування у школі та вдома).

“Рада також повідомити про старт комунікаційної кампанії зі здорового харчування спільно з ЮНІСЕФ. Її гасло: «Головне – що всередині» (нашого кошика в супермаркеті, холодильника, тарілки)”, – зауважила Зеленська.

Вона наголосила, що завдання кампанії – підвищити обізнаність серед школярів та батьків про здорове харчування, донести повідомлення про правильні харчові звички, вплинути на харчову поведінку всіх поколінь.

“Адже за роки роботи наша мета значно розширилась: ми хочемо змінити не лише те, що на столах, а й саму культуру харчування маленьких і дорослих українців, їхні харчові звички. Тож із 1 січня на повну силу запускаємо не просто реформу харчування, а реформу мислення: від миттєвого задоволення – до усвідомленого та уважного підходу до потреб свого організму, душі та розуму”, – підкреслила дружина Президента.

 

 

 

 

 

Back to top button