Україна

Із липня почнуться основні поставки вакцини Pfizer в Україну

Міністерство охорони здоров’я очікує до кінця травня 1,4 млн доз вакцин від COVID-19 за ініціативою COVAX; поставки вакцини AstraZeneca, перші поставки Pfizer за прямими контрактами відбудуться до кінця 2-го кварталу, з 3-го кварталу очікується 4,5 млн доз вакцини Pfizer, повідомляє 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Ми очікуємо відповідно по COVAX 1,4 млн доз до кінця травня. Ми очікуємо, що буде знято ембарго в Індії з експорту вакцин, і той борг в 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca закриється. Також почнуться поставки по прямому контракту з Pfizer – до кінця 2-го кварталу ми повинні отримати перші 500 тисяч доз, а основні поставки почнуться з липня цього року. На третій квартал у нас передбачено 4,5 млн доз вакцини”, – розповів Степанов.

Він наголосив, що Міністерство охорони здоров’я не задовольняють існуючі темпи вакцинації. За його словами, згідно з укладеними домовленостями Україна тільки в першому кварталі мала отримати 3 млн 184 тис. доз вакцин.

“Це та кількість вакцин, яка, підкреслюю, у нас була законтрактована, за які були сплачені кошти, а також за ініціативою COVAX, по тих домовленостях, які були досягнуті Україною. На жаль, як і у всьому світі, Україна не є винятком щодо зриву поставок у терміни, передбачені контрактами. Дійсно, на сьогодні можна констатувати, що міжнародне право в торгівлі не працює на ринку вакцин. По суті справи, ринку вакцин не існує, і кожна країна бореться за більш термінову поставку вакцин. Але нині ситуація почала вирівнюватися, і ті, що нам заборгували, компанії-виробники почали віддавати”, – сказав Степанов.

Міністр нагадав, що за останні 10 днів Україна отримала 1 млн доз вакцини компанії Sinovac, раніше відбулися поставки за ініціативою COVAX 367 тис. доз вакцини AstraZeneca, 117 тис. доз вакцини Pfizer.

 

 

 

 

 

Back to top button