Україна

ІТ-коаліція накопичила 157 млн євро на підтримку України


ІТ-коаліція накопичила 157 млн євро на підтримку України

Йдеться про 70 мільйонів внесків, включно із анонсованим внеском у 10 мільйонів від Нідерландів, а також 87 мільйонів від Німеччини у вигляді ліцензій SAP.

З моменту створення в вересні 2023 року ІТ-коаліція акумулювала 157 мільйонів євро на підтримку України. Про це повідомляє Міноборони України.

Йдеться про 70 мільйонів внесків, включно із анонсованим внеском у 10 мільйонів від Нідерландів, а також 87 мільйонів від Німеччини у вигляді ліцензій SAP. З цієї суми Україна отримала обладнання і програмного забезпечення на 99 мільйонів.

Зазначається, що в Амстердамі пройшло чергове засідання ІТ-коаліції. Попереднього разу країни-члени коаліції зустрічалися у липні. З того моменту Міноборони та ЗСУ отримали нові поставки від Канади, Німеччини, Італії, Литви, Нідерландів та Великої Британії. Обладнання та ліцензії централізовано закупили через Агенцію НАТО з підтримки та постачання завдяки внескам Данії та Люксембургу.

За словами заступниці міністра оборони з питань цифровізації Катерини Черногоренко, поставки в межах ІТ-коаліції посилять кібербезпеку. Також ці поставки допоможуть масштабувати проєкти Центру інновацій і сприятимуть подальшому впровадженню системи SAP у Збройних силах України.

Учасники коаліції під час засідання обговорили реалізацію дорожньої карти, здійснення закупівель, а також потреби Міноборони та ЗСУ у розбудові ІТ-інфраструктури.

Як заявила заступниця Міністра оборони Естонії Туулі Дунетон, окрім пошуку фінансування до кінця 2024 року, ІТ-коаліція зосередила свою увагу на прискоренні закупівель та поставок в Україну. Мета  – поставити якомога більше обладнання, щоб скористатися перевагою, яку можуть надати технології на полі бою.

Повідомляється, що ІТ-коаліція на чолі з Естонією та Люксембургом є однією з 8 коаліцій спроможностей у межах Контактної групи з питань оборони України. Коаліція спрямована на надання підтримки Міноборони та Збройним силам України у сферах ІТ, зв’язку та кібербезпеки. Наразі Коаліції налічує 14 країн-партнерів та Україна. Фінляндія та Іспанія доєдналися до Коаліції у вересні. Очікується, що незабаром її членами стануть ще кілька країн.

Нагадаємо, торік на засіданні контактної групи з оборони України у форматі Рамштайн у Німеччині Естонія, Люксембург і Україна створили ІТ-коаліцію, яка підтримуватиме ЗСУ в кіберсфері. 

Також повідомлялося, що Естонія та Люксембург зробили додаткові внески в ІТ-коаліцію.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × four =

Back to top button