Україна

Інвестиції в акції – Коли буде зростання на фондовому ринку, – прогноз – 1News

Коган Євген

Коган Євген

Російський інвестбанкір, професор Вищої школи економіки

Покупка та володіння акціями не оподатковуються
з відкритих джерел

Що може відбуватися з ринками цінних паперів в найближчому майбутньому? Чи очікувати бичачий тренд навесні?

Про це пише Євген Коган у своєму Telegram-канал.

Прогноз по ринку: чи чекати ралі навесні?

За останній час величезна кількість авторитетних інвесторів і аналітиків прогнозували обвал ринку, маленькі і великі трагедії та інший “жах-жах”. Ринки дійсно вже не такі “легкі”, якими їх багато хто звик бачити за останні 2 роки.

Заробляти на акціях стало набагато важче. Більш того, ми побачили корекцію S&P 500 c 4800 пунктів до майже 4200, і зараз індекс бовтається десь посередині між цими двома значеннями. При цьому потрібно розуміти, що від більш відчутного падіння індекси утримують великі компанії типу Microsoft (MSFT US), Amazon (AMZN US), Apple (AAPL US) та ін.

На очі попалася досить цікава стаття, в якій Том Лі, керуючий партнер аналітичної компанії Fundstrat, передрікає ринкам потужне ралі вже в лютому. Основні причини, на які посилається аналітик – сильні дані більшості компаній в ході поточного сезону звітностей, початок кінця пандемії, основний негатив, пов’язаний із зростанням ставок, вже закладений в цінах.

1News за темою: Продаж акцій зі смартфону: Скільки доведеться заплатити податків

Більш того, за останні 2 тижні індекс S&P 500 втратив близько 11%, і це може стати початком відновлення “бичачого” тренда. Том Лі підрахував, що за останні 10 років було зафіксовано лише 5 випадків такого різкого падіння, і завжди після цього на ринок поверталися “бики”.

Ми вирішили прокоментувати цю тезу і дати своє бачення того, що може відбуватися з ринками в найближчому майбутньому.

Частково ми солідарні з Лі. Однак є розбіжність в думках щодо таймінгу. На наш погляд, в лютому ринки ще може ґрунтовно потрясти. Тобто просадки до 4100-4150 не виключені.

А ось в період з березня по травень ралі дійсно можливе.

Чому? На нашу думку, в лютому ще буде зберігатися нервозність щодо зростання ставок, розвантаження балансу ФРС і, можливо, геополітики. У березні ж інвестори цілком можуть зрозуміти, що не такий страшний чорт, як його малюють. Так що, вважаємо, що у ринку є ще порох, щоб показати сильний рух наверх.

Чи будуть при цьому досягнуті нові “хаі”? Цього точно сказати не може ніхто, але, за нашими оцінками, 5-10% – це той потенціал зростання, який ринок здатний показати навесні 2022 р. Очолити рух можуть корпорації, які падали останнім часом сильніше всіх.

Хто саме? Цілком можливо, переставить свої рівні банківський сектор в цілому (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo). Може рвонути і автомобільний сектор (Ford, GM). Та й гігантів ринку Meta і Netflix, які просіли також рано скидати з рахунків.

Євген Коган

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button