Україна

Індійську компанію CK Birla Group внесли до переліку спонсорів війни


Індійську компанію CK Birla Group внесли до переліку спонсорів війни

K Birla Group та її дочірня компанія National Engineering Industries Limited (NEI) (бренд NBC Bearings) постачають російському ВПК підшипники.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло індійську компанію CK Birla Group до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Повідомляється, що CK Birla Group та її дочірня компанія National Engineering Industries Limited (NEI) (бренд NBC Bearings) постачають російському ВПК підшипники, які є критичними деталями для багатьох типів техніки: танків, інших броньованих і гусеничних машин та авіації.

“До того ж підшипники необхідні для функціонування залізниці – основного способу російського військового постачання та й усієї російської логістики загалом. Попри видиму простоту цієї деталі, росіяни не здатні виготовляти підшипники достатньої якості та в достатній кількості. Тільки у 2020 році Росія імпортувала підшипників на 419 млн дол, і 55% цього обсягу походило з країн Європи та Північної Америки, а найперше з Німеччини – 16%”, – йдеться у повідомленні.

У НАЗК також повідомили, що після початку російського вторгнення в Україну європейські і американські виробники підшипників пішли з російського ринку, і через брак цих деталей Уралвагонзавод та Омськтрансмаш – головні танкобудівні й танкоремонтні підприємства РФ – повністю зупинилися, значні проблеми виникли в конструюванні літаків, кораблів, підводнх човнів і в обслуговуванні поїздів.

За даними НАЗК, однією з компаній, що почала допомагати російському ВПК у побудові та відновленні армії, стала CK Birla Group та її бренд підшипників NBC Bearings.

За період з квітня 2022 по березень 2023 частка NBC Bearings в імпорті підшипників з Індії до Росії становила 38,4%, на загальну суму $12,3 млн. Основним покупцем в Росії стала група компаній Европейская Подшипниковая Корпорация (ЕПК) – російський промисловий конгломерат, продукція якого використовується в конструюванні локомотивів, авіатехніки, ракетних комплексів тощо.

“Російська військова промисловість напрочуд вразлива до санкцій, адже дуже залежна від імпортного постачання в кількох критичних сферах – оптиці, мікроелектроніці, сучасних верстатах і дещо несподівано – в підшипниках. Сьогодні ми вносимо в перелік міжнародних спонсорів війни одного з виробників і постачальників підшипників для російської військової техніки – корпорацію CK Birla Group. Ми закликаємо цю компанію та інших виробників товарів подвійного призначення відмовитись від постачання продукції в державу-терориста РФ. Ви ще можете уникнути репутації гвинтика, чи то пак підшипника, путінської військової машини. Ніколи не пізно відмовитись від цього кривавого прибутку”, – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

Інша дочірня компанія групи CK Birla, виробник цементу Ultratech, купувала вугілля у російської СУЕК за юані для обходу доларових санкцій.

Нагадаємо, Австралія запровадила нові санкції проти РФ.

Раніше у США анонсували нові санкції проти РФ від G7.

Євросоюз обмежить торгівлю алмазами з РФ – Мішель

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button