Україна

Індексація пенсій – Рада 352 голосами за встановила 1 березня датою щорічного перерахунку виплат – 1News


Фото з відкритих джерел

Ініціативу підтримали 352 народних депутати

Верховна Рада України визначила дату щорічної індексації пенсій – це 1 березня з 2022 року. 

Як зазначається, на сайті парламенту, за прийняття законопроекту №4668 в цілому проголосували 352 депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно пояснювальної записки, цим документом також визначається, що щорічно проводиться індексація пенсій для військовослужбовців, держслужбовців та інших пенсіонерів на загальних умовах.

Разом з тим передбачається призначення дострокової пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір яких розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та з інших причин.

Також достроково призначатиметься пенсія для батьків дітей, які тяжко хворі на рідкісні хвороби і яким не встановлено інвалідність.

1News за темою: Пенсії в Україні: Хто зможе стати пенсіонером у 2022 році і як пройде індексація

Також законом встановлюються мінімальні розміри пенсій по інвалідності.

Так, особам з інвалідністю в результаті війни з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи мінімальна пенсія встановлюється в розмірі 5 025 гривень, II групи – 4 610 гривень, III групи – 4 396 гривень; іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 4 605 гривень, II
групи – 4 396 гривень, III групи-4 186 гривень.

Також особам з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу строкової служби мінімальна пенсія встановлюється в розмірі 110%, з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського і старшинського складу, осіб молодшого начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби та Державної пожежної охорони, осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро України – 120%, з числа осіб офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ, Державної державної пожежної охорони, осіб середнього та вищого складу Національної поліції, Служби судової охорони-130% відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів
строкової служби.

1News за темою: “Індексація” відбулася у депутатів, а не у пенсіонерів, – Чаленко про “конверти” для “слуг народу”

Розміри пенсій для осіб з інвалідністю в результаті війни та іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби починаючи з 2023 року, щорічно з 1 березня індексуються із застосуванням визначається коефіцієнта збільшення.

Нагадаємо, планову індексацію пенсій з 1 березня 2022 року планували провести з коефіцієнтом 1,14. Але це не означає, що всім пенсіонерам виплати підвищать на 14%. 

Як зазначили в Мінсоцполітики, з 1 березня в Україні планується індексувати:

– страхові пенсії, призначені до 2019 року. При цьому сума підвищення буде не менше 100 грн, а середній розмір підвищення складе близько 500 грн;

– пенсії військовим (середній розмір підвищення становитиме 700 грн);

– мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір підвищення складе 400 грн) та інші пенсії особам з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

При цьому близько половини пенсіонерів, які підпадуть під індексацію, отримають підвищення в розмірі 100 гривень.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button