Україна

Індекс очікувань ділової активності у січні знизився – НБУ


Індекс очікувань ділової активності у січні знизився - НБУ

Найсильніше в січні цього року впав індекс у секторі будівництва: він знизився до 31,9 пунктів із 42,1 у грудні, що є найнижчим значенням із травня 2020 року.

У січні бізнес погіршив оцінки поточних результатів і перспектив своєї діяльності в Україні. Про це у четвер, 1 лютого, повідомляє Національний банк України.

Вказується, що минулого місяця Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 41 з 45,7 у грудні 2023 року.

В НБУ пояснюють, що на бізнес негативно вплинули: посилення інтенсивності бойових дій, невизначеність щодо строків та обсягів надання зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання виробничих витрат на посилення кіберзахисту, брак кваліфікованих кадрів і сезонне послаблення економічної діяльності на початку року.

Зокрема, підприємства промисловості посилили песимістичні очікування щодо результатів своєї економічної діяльності через виробничі витрати та логістичні труднощі з перетином західного кордону. 

Підприємства торгівлі заявили, що на їхню роботу вплинуло подорожчання імпорту, яке сталося через блокування кордонів, високі ціни на пальне та сповільнення попиту.

Підприємства сфери послуг заявили про зниження попиту внаслідок підвищення власних тарифів, а також безпекові ризики.

Підприємства будівництва вказали на дефіцит кваліфікованих кадрів, а також сезонний фактор, що негативно позначився на роботі. 

Як зазначає центробанк, усі учасники ринку прогнозують подорожчання власної продукції та послуг на тлі посилення очікувань щодо прискорення темпів зростання закупівельних цін.

“Також погіршилися й оцінки щодо зайнятості: керівники підприємств усіх секторів очікують скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – у секторі будівництва”, – вказали в НБУ. 

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 січня 2024 року. В опитуванні взяло участь 442 підприємства. Серед опитаних підприємств 44,1% – компанії промисловості, 28,5% – сфери послуг, 22,4% – торгівлі, 5% – будівництва; 32,4% респондентів – великі підприємства, 29% – середні, 38,7% – малі.

31,9% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 9% – лише експортні операції, 17% – лише імпортні операції, 42,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з послами країн Групи семи (G7) питання фінансової допомоги Україні. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button