Україна

Індекс Біг-маку – долар має коштувати 12 гривень за долар – новини


Фото з відкритих джерел

Українська грошова одиниця опустилася на шосте місце з кінця списку недооцінених валют світу

Національна валюта України в рейтингу недооцінених валют світу Індексу Біг-Маку опустилася на шосте місце починаючи з кінця списку. Про це повідомило видання The Economist.

Як зазначається, півроку тому гривня була на восьмому місці з кінця рейтингу. Про це свідчили дані за січень 2022 року.

Зокрема на думку видання, Біг-Мак коштує в Україні 69 гривень, тоді як у США – 5,81 доларів. Тобто, курс української валюти недооцінений на 58,1% порівняно з фактичним обмінним курсом 28,37 грн/долар.

Водночас курс долара до гривні щодо купівельної спроможності має бути на рівні 11,88 грн/долар.

Відомо, що найбільш недооціненими валютами світу у січні 2022 року є грошові одиниці Росії, Туреччини та Індонезії. Однак, переоціненими валютами є лише швейцарський франк та норвезька крона. У Швейцарії Біг-Мак коштує на 22,2% дорожче, ніж у США, у Норвегії – на 10,0%.

Загалом, індекс Big Mac index був розроблений виданням The Economist в 1986 році. Методологія розрахунку індексу виходить з теорії паритету купівельної спроможності (ППС), через яку валютний курс має зрівнювати вартість кошика товарів (у разі бургера) у різних країнах.

Новини за темою: Аналітики прогнозують повернення курсу долара до семирічного максимуму

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що курс гривні на сьогодні стабілізувався і зміцнився завдяки підтримці європейських лідерів.

При цьому він додав, що це був сигнал для ринків та інвесторів, що Європа вірить в Україну, її ринок і банківську систему.


[ad_2]
Source link

Back to top button