Україна

Імпортна «молода» картопля коштує дешевше вітчизняної

Попри початок сезону молодої картоплі, в супермаркетах і магазинах більшості випадків навряд чи можна купити бульби місцевого походження, повідомляє 1NEWS з посиланням на agroter.com.ua.

В основному, продають імпортну картоплю. Основною причиною цього експерти називають те, що українська молода картопля зараз коштує дорого і споживачі навряд чи віддадуть великі гроші за овоч.

“Українська молода картопля зараз, як правило, дорога. Вона буде коштувати десь 80-85 грн/кг. У овочів, вирощених в парникових умовах, зовсім інша собівартість”, – пояснив економіст Олег Пензин.

Продавці вважають, що продавати імпортну картоплю зараз набагато вигідніше. Везуть її з Єгипту або Ізраїлю. Спеціалісти запевняють, що подібна ситуація повторюється з року в рік. Однак, коли з’явиться більше ґрунтової української картоплі, імпорт зникне.

При цьому українські аграрії повідомляють, що через несприятливі погодні умови українці отримають врожай молодої картоплі значно пізніше.

“Раніше ми починали споживати молоду картопельку вже на травневі свята, але в цьому році – це буде кінець травня. До того ж нинішній картопляний урожай через погодні умови буде гірше, ніж торік”, – кажуть аграрії.

Нагадаємо, що Україна стала найбільшим імпортером картоплі в світі: найбільше продукту країна купує у Росії. Про це повідомляє економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

Раніше повідомлялося, що в Державній продспоживслужбі повідомили, що якщо українське картоплярство відповідатиме вимогам міжнародних стандартів ЄС, то підвищиться конкурентоспроможність галузі і збільшиться обсяг експорту картоплі.

 

 

 

 

Back to top button