Світ

РФ запустила конкурента Вікіпедії та “позичила” два мільйони статей

РФ запустила конкурента Вікіпедії та позичила два мільйони статей

Фото: Рамблер

У статті про Україну в Ruwiki немає жодної згадки про російське вторгнення

Куратором схваленої Кремлем електронної енциклопедії став колишній лідер редакторів Вікіпедії в Росії Володимир Медейко.

Росія запустила схваленого своїм правлячим режимом конкурента Вікіпедії – Ruwiki. Москва намагається таким чином посилити спроби цензурування інформації про війну в Україні. Про це повідмляє видання The Telegraf.

Куратор цього проєкту – багаторічний лідер редакторів Вікіпедії в Росії Володимир Медейко, який остаточно пішов з онлайн-енциклопедії, щоб запустити конкуруючий сервіс, що симпатизує Володимиру Путіну. Медейко скопіював 1,9 мільйона російських статей енциклопедії в Ruwiki.

Видання наголошує, що “це відбувається в той час, коли російський лідер нарощує зусилля з цензури висвітлення війни в Україні, на тлі зростаючих ознак невдоволення всередині країни”.

У статті про Україну в Ruwiki немає жодної згадки про російське вторгнення чи міжнародну підтримку опору Києва.

Сервіс також вирішив не тиражувати статті про спробу перевороту Євгена Пригожина в Росії.


Влада РФ неодноразово штрафувала Вікіпедію за те, що вона не видаляла статті із забороненим в Росії контентом. Зокрема, останній штраф наклали за відмову видалити “неправдиву інформацію” про так звану “спеціальну військову операцію із захисту Донбасу”.

Нагадаємо, в Міноборони заявили, що Росія часто вдається до провокацій і вкидання фейків, щоб “витягнути” потрібну інформацію.

Росія запустила фейк про Азов і Кракен – ЦПД

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button