Україна

Харківський веб-дизайнер приєднався до тероборони, щоб підготуватись до нападу Росії (Фото)

Микола Холтобін не хоче бути баластом для країни, якого потрібно захищати, а сприятиме обороні і обіцяє не втікати, коли розпочнеться війна

Микола Холтобін ніколи не думав, що буде добровільно воювати за Україну, але нещодавно опинився в окопі й кинув муляж гранати в танк у межах навчальної підготовки до російського вторгення. 32-річний веб-дизайнер приєднався до інших резервістів у Харкові, за 25 км від кордону з Росією, щоб навчитись реагувати на можливий напад.

Про це йдеться у спеціальному репортажі Reuters, повідомляє 1News з посиланням на Foreign Ukraine.

Холтобін був ще дитиною, коли у 1991 році розпався Радянський Союз і він виростав, розмовляючи російською мовою, як і мільйони інших людей на сході України, яка здобула незалежність.

Він свідомо перейшов на українську мову у 2014 році, коли Росія захопила Крим, а підтримувані нею сепаратисти розпочали війну на сході України, яка й досі триває.

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

«Якщо вони використовують російську мову, як зброю, то я також повинен це робити. Я думав про це раніше, але не вийшло. Але відколи почалась війна, «українізувався» самостійно», – розповів Микола.

У нього виникає запитання, чи доведеться йому воювати за свою баткьівщину.

«До 2014 року я думав, що армія – це якийсь артефакт, якому немає місця у сучасному світі. Хто воюватиме у Європі? Це маячня! Але зараз це виглядає дуже реальним», – зауважив він.

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

На холодному полігоні члени загону територіальної оборони стають у стрій, щоб віддати шану національному гімну напередодні участі у низці навчальних маневрів: захоплення ворожого бойовика, евакуація пораненого побратима, накладення жгута на рану.

«Стосовно танку, то він не такий страшний, як я думав. Я чув розповіді про те, як моторошно, коли танк проїжджає над тобою, але в окопі, я бачив це, дотягувався до нього й кидав гранату», – каже Холтобін.

Якщо буде така потреба, то він прийде до військкомату біля свого будинку.

«Я прийду і скажу, що не військовий, але готовий допомогти усім, чим зможу. Наприклад, підносити боєприпаси або автомобілем розвозити поранених», – обіцяє Микола.

REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Готові також долучитись і члени родини Холтобіна — його батьки та тітка виготовляють маскувальні сітки для армії, і він час від часу їм допомагає.

На його думку, всі українці повинні знати основи військової підготовки.

«Я думаю, це чудовий шанс навчитися чомусь корисному, у випадку загрози. Щоб не просто бути баластом для країни, цивільним, якого потрібно захищати, а хоча б якось сприяти обороні країни. Звичайно, я чув, що є люди, які втечуть, коли розпочнеться війна. Не можу гарантувати, що буду міцним воїном, тим, хто буде стояти до самого кінця, але, принаймні, я не планую втікати», – запевняє веб-дизайнер.

Back to top button