Україна

Гривня у 2021 році стала однією з найміцніших валют у світі

В чому полягає таємниця курсу української валюти

Українська гривня подорожчала з початку 2021 року щодо польського злотого більш ніж на 15%. З однієї сторони, це є наслідком значної слабкості злотого, але це не єдина причина. Цього року гривня зміцнилась і щодо євро й долара. Фактично, за винятком деяких екзотичних валют (сейшельської рупії та мозамбікського метикалу), у 2021 році гривня стала найміцнішою валютою у світі.

Про це йдеться в аналітичній публікації польського видання Business Insider, повідомляє 1News з посиланням на Foreign Ukraine.

ЧОМУ ГРИВНЯ ТАКА МІЦНА?

Аналогічно до того, як існує кілька причин слабкості польського злотого, дивовижна міць української валюти має не лише єдине джерело. І тут ми маємо справу із збігом кількох обставин, нехай і позитивних. По-перше, на фінансових ринках часто буває, коли те, що було дешевим, стає дорогим, і навпаки. Курс української валюти щодо євро з 2015 року коливається в межах від 26 до 35 гривень за євро. Лише наприкінці 2020 року євро коштував в Україні 35 гривень і на той час це був найнижчий показник за останні три роки. Завдяки цьому у 2021 році гривня має чудову базу для порівняння і може добре себе зарекомендувати у всіх рейтингах. Аналогічна ситуація і у випадку з котируваннями до злотого. У 2021 році гривня подорожчала на 15%, а у 2020 році втратила 20%. І програла тоді здебільшого через пандемію, яка в Україні була гіршою, аніж у Польщі.

Проте, це не єдина причина. Польський злотий наприкінці 2020 року також був слабким щодо євро, але це не спричинило його зміцнення в наступні місяці – навпаки, сьогодні він ще слабший. Основною відмінністю, що вплинула на долю гривні та злотого цього року, була діяльність центральних банків. Україна увійшла у 2021 рік з базовою ставкою на рівні 6% та інфляцією на рівні 5%, тому реальна відсоткова ставка була позитивною. Протягом року в Україні чотири рази підвищували відсоткові ставки, загалом на 2,5 пункти і зараз вона складає 8,5%. Інфляція, навпаки, зараз становить 10,9%, тобто реальний рівень – негативний, але менш негативний, ніж у Польщі чи більшості європейських країн. І чим вищі (у даному випадку менш негативні) реальні ставки, тим сприятливіші умови для зміцнення валюти.

Ще більшою відмінністю є те, що український центральний банк, на противагу польському центральному банку, протягом року натякав, що хоче зміцнити курс гривні і це є частиною боротьби з інфляцією. Інвесторам на ринку не потрібно було побоюватись, що, граючи на зміцненні гривні, вони ризикують отримати у відповідь інтервенцію центрального банку. Насправді, це досить парадоксальне твердження, адже центральний банк України втручається на валютний ринок набагато частіше, ніж у Польщі. Проте він намагається таким чином не дивувати ринок, не збільшувати власні прибутки чи «допомагати експортерам», а швидше відновлювати українські валютні резерви.

У 2015 році після багатомісячної війни з Росією вони впали майже до нуля, і країна була близька до банкрутства. Відтоді ретельне відновлення резервів полягало у тому, що поступово центральний банк продає гривню та купує долари, і це загалом мало б послабити гривню. Цього року масштаби цих втручань значно зменшилися порівняно з попередніми роками, оскільки українські резерви відновились. Зараз вони складають 29,7 млрд доларів, що є найвищим показником з 2012 року і відповідає вартості імпорту в країну за майже чотири місяці – це цілком безпечний рівень.

Зміцненню валюти цього року сприяв також той факт, що у 2020 році в Україні зафіксували найвищий профіцит поточного рахунку із зарубіжними країнами за останні 17 років, сягнувши 4,3% ВВП. У 2021 році, ймовірно, знову буде невеликий дефіцит, викликаний підвищенням цін на газ та нафту. Але український експорт також зростає дуже швидко, оскільки сільськогосподарська сировина дорожчає у світі і Україна є потужним гравцем на цьому ринку, що також сприяє зміцненню гривні.

Зрештою, велике значення мають відносини з Міжнародним валютним фондом, який готує для України кредит на 5 мільярдів доларів, якщо вона виконає усі умови, зокрема проведе економічні та інституційні реформи. У вересні-жовтні 2021 року відбулися зустрічі та переговори між представниками України та МВФ, які завершилися укладенням робочої домовленості. Не вдаючись у деталі, ринок чітко оцінює те, що Україна намагається виконувати рекомендації МВФ і зрештою отримає кредит. Цікаво, що наразі гривні зовсім не зашкодили повідомлення в ЗМІ, а також побоювання політиків щодо можливого наступного етапу війни з Росією. Мабуть, ринок робить ставку на сценарій, коли нічого серйозного в Україні не трапиться.

МІЦНА ГРИВНЯ І ПОЛЬСЬКА ЕКОНОМІКА

Значне зростання гривні у 2021 році практично щодо усіх валют – це не лише цікавий факт. Це також може позначитись на польському ринку праці. За інформацією Інституту соціального страхування, в Польщі легально працює понад 500 000 українців. Станом на кінець вересня 2021 року, українці становили 80% від усіх іноземців в Польщі і для них важливий курс гривні щодо злотого, оскільки вони велику частину зароблених грошей переказують своїм родичам на батьківщину.

За даними Національного банку Польщі, у другому кварталі 2021 року, українські заробітчани переказали 5,5 млрд злотих (на 1,5 млрд злотих більше аніж у минулому році) і коли польська валюта програє щодо української, на ці мільярди можна придбати значно менше гривні. Вищезазначені 5,5 млрд злотих можна було обміняти на 39,3 млрд гривень наприкінці червня 2021 року, а зараз це буде лише 35 млрд гривень. Таким чином, українські заробітчани у Польщі сьогодні втрачають набагато більше, аніж поляки – не лише на інфляції, але й на обмінному курсі. Це може означати, що вони вимагатимуть підвищення зарплати і таким чином збільшуватимуть витрати у польській економіці.

2022 РІК МОЖЕ БУТИ УЖЕ НЕ ТАКИМ МІЦНИМ

Втім, не виключено, що дивовижна кар’єра гривні у 2021 році не повториться у 2022 році. Можливо, зникне одна з найважливіших причин її міцної позиції – підвищення відсоткових ставок. Рейтингове агентство Fitch навіть стверджує, що відсоткові ставки в Україні будуть знижуватись у 2022 році. На їх думку, інфляція в Україні не повинна збільшуватись у 2022 році і буде нижче 7%, частково завдяки міцній гривні.

Крім того, Україна має проблеми з темпами економічного зростання. У першому півріччі 2021 року спостерігалась рецесія. У другому півріччі 2021 року ВВП України збільшився на 2,4%. Крім того, рівень вакцинації українців від коронавірусу залишається низьким, тому ймовірність, що наступні хвилі пандемії змусять уряд запроваджувати обмеження є дуже високою і такі обмеження можуть додатково перешкоджати економічному зростанню. Fitch прогнозує, що курс гривні щодо долара у 2022 році зміцниться лише на 2,5% – цього недостатньо, щоб знову стати найміцнішою валютою у світі.

Back to top button