Україна

Гроші за лайки: українців попередили про нову шахрайську схему


Гроші за лайки: українців попередили про нову шахрайську схему

Шахраї пропонують передивлятися відео в соцмережах, ставити лайки або ж писати відгуки в Google-картах за гроші.


Онлайн-шахраї вигадали нову схему для видурювання грошей з українців. Зловмисники пропонують нібито заробіток в інтернеті за перегляд відео та лайки. Про це 8 грудня повідомила пресслужба Кіберполіції.
 
Правоохоронці зазначають, що це одна з поширених шахрайських схем. Аферисти пропонують передивлятися короткі відео, наприклад у TikTok, ставити лайки або ж писати відгуки в Google-картах за гроші. Оголошення та повідомлення шахраї розповсюджують у месенджерах.
 
Зловмисники можуть виплачувати від 100 до 500 гривень, щоб увійти в довіру до потенційної жертви. У такий спосіб вони збирають персональні дані, зокрема інформацію про банківську карту. Це одна з поширених шахрайських схем.
 
Надалі аферисти пропонують приєднатися до так званої “робочої групи” з можливістю значно більшого заробітку. Шахраї пропонують придбати товари за відносно невеликі суми і обіцяють повернути гроші.
 
Наступний крок – адміністратори пропонують придбати неіснуючий товар за значно вищими цінами. При цьому надають фішингові посилання на шахрайські онлайн-магазини, де треба ввести конфіденційну платіжну інформацію. Отримавши дані карток, аферисти крадуть з них заощадження.
 
Як не потрапити на гачок шахраїв
 
  • надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням;
  • не довіряйте пропозиціям незнайомців отримати гроші задарма;
  • не переказуйте гроші на невідомі рахунки;
  • не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім (дані картки, логін і паролі до онлайн банкінгу тощо);
  • ніколи не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах;
  • не переходьте за сумнівними посиланнями.
     
Якщо ж інформацію про банківську карту розголошено, зверніться до банку та заблокуйте картку. У разі виявлення фактів шахрайства негайно повідомляйте в Кіберполіцію.

Нагадаємо, від початку 2023 року в Україні було відкрито більше проваджень за фактом шахрайства, аніж за весь 2021 рік. У найпоширеніших шахрайських схемах використовуються злам акаунтів у соцмережах, фейкові повідомлення від банку та смс про соцвиплати.

В жовтні Кіберполіція Прикарпаття викрила групу шахраїв, яка діяла за схемою “Друг просить у борг”. Для переказу коштів зловмисники вказували номера підконтрольних банківських рахунків.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button