Україна

Гроші є. Як відбудовуватимуть Україну

Майже два місяці війни завдали Україні значних руйнувань. Два тижні тому міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов говорив про те, що в країні знищено чи пошкоджено майже 6 800 житлових будинків. Зараз ця цифра, напевно, ще більша. За словами іншого міністра – інфраструктури Олександра Кубракова, російське вторгнення торкнулося “від 20% до 30% усієї інфраструктури з різним ступенем пошкодження, з різним ступенем руйнування”. Зокрема, зруйновані чи пошкоджені понад 300 мостів на національних дорогах. Також потрібно відремонтувати або відновити понад 8 тис км доріг.

Захід допоможе

 

Кубрак каже, що реконструкцію інфраструктури можна провести за два роки. Прем’єр Денис Шмвгаль стверджує, що відновлюватимуть Україну після війни насамперед за рахунок заарештованих активів та репарацій Російської Федерації.

 

“Бюджет на відновлення – насамперед це заарештовані активи та репарації з боку Росії. У другу чергу – це спеціальний фонд на відновлення України, який сьогодні всі міжнародні партнери готові створювати, і ми працюємо над архітектурою цього фонду. Ми розуміємо необхідність коштів. Це справді сотні мільярдів доларів, які сьогодні і світ, і Європа готові надавати”, – зазначає Шмигаль.

 

У ЄС уже планують такий фонд, причому, за інформацією Bloomberg, країнам-членам Євросоюзу вже повідомили, що вони мають розраховувати на те, що необхідно буде покрити основну частину видатків цього фонду.

 

Європейська комісія повідомила дипломатам, що працює над інструментом ЄС, зосередженим на довгострокових потребах України, а не багатостороннім інструментом, оскільки, за словами людей, знайомих із обговоренням, блок оплачуватиме більшу частину рахунку.

 

Створений за зразком фонду відновлення після COVID-19 для країн-членів, він фінансуватиме інвестиції та реформи за домовленістю з урядом України, але незрозуміло, скільки буде надано через гранти чи позики.

 

Оскільки війна все ще продовжується, представники Єврокомісії не хочуть називати цифри, але послам ЄС було сказано, що ця цифра становитиме сотні мільярдів євро протягом десятиліть.

 

 

Наближення до ЄС

 

Очікується, що тема повоєнної реконструкції та можливих репарацій приверне до себе увагу протягом наступних тижнів, оскільки чиновники у Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва та гарантувати, що величезні гроші не будуть використані не за призначенням.

 

У четвер Світовий банк проведе міністерську сесію щодо України під час весняних засідань Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні. Очікується, що у ньому візьме участь віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

 

Як то кажуть, навіть якщо війна закінчиться, будуть значні перешкоди у затвердженні відповідних рішень, корупція в Україні та відсутність надійних механізмів нагляду – найсерйозніші з них.

 

Нідерланди запропонували, щоб будь-який новий інструмент реконструкції було використано, щоб допомогти впровадити урядові структури в Україні, які наблизили б її до ЄС.

 

Як перший крок комісія разом зі Світовим банком проведе ретельну оцінку фінансових потреб України.

 

Більшість первісної допомоги буде спрямована на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг. Президент України Володимир Зеленський заявив голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, що українському уряду потрібно від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць для покриття зарплат та інших соціальних витрат.

 

Комісія також розглядає можливість розширення гарантій допомоги компаніям. За оцінками України, близько третини підприємств повністю припинили свою діяльність, а 45% скоротили виробництво.

 

 

Російські гроші

 

На Заході активно обговорюють не лише конфіскацію офіційних російських активів на користь України, а й нелегальні статки російської еліти.

 

“Це реалістично. Згадайте, у нацистської Німеччини були активи в США і були вилучені та використані для компенсацій жертвам нацистського режиму. Тож є такий прецедент. Ми також знаємо, що таке сталося з Іраком. У Іраку були великі запаси нафти, (після війни з Кувейтом) йому було дозволено експортувати нафту, але він мав спрямовувати частину доходів від цих поставок на компенсації Кувейту протягом 30 років. Загалом Ірак за цей час заплатив близько 50 мільярдів доларів. Є й інші приклади – Афганістан, який мав активи в США. Щойно таліби нещодавно прийшли до влади, ці активи були вилучені та перенаправлені на інші потреби. Тож це можливо, такий досвід є. Я не знаю, як саме це буде зроблено щодо Росії,  це буде непростий юридичний процес. Але теоретично це можна здійснити”, – каже економіст Юрій Городниченко.

 

 

У три етапи

 

За словами Володимира Зеленського, ми маємо історичний момент, коли Україна може раз і назавжди вирішити багато старих проблем: зробити якісне міське планування там, де його не було, врахувати реальні транспортні потоки, гарантувати енергозбереження, екологічність матеріалів, інклюзивність.

 

“Завдання не лише у тому, щоб фізично відновити будинки, мости та дороги, підприємства та інфраструктуру; не лише в тому, щоб повернути людям все, що вони втратили і дати їм нову основу у житті”, – сказав Зеленський.

 

Він розповів, що ще минулого року було оголошено завдання забезпечити житлом усіх ветеранів у черзі, а згодом перейти на забезпечення житлом усіх наших військових. Наразі цей план фактично розширюють на масштаб усієї держави та деталізують його, поєднуючи це з програмою енергомодернізації житла.

 

Планується три етапи. На першому мають бути забезпечені тимчасовим житлом всі переселенці. Тимчасове житло буде, доки не відновлять будинки переселенців або доки люди не отримають компенсацію: квадратними метрами чи грошима.

 

На другому етапі відновлюватимуть те, що російські окупанти намагалися знищити: усі міста, усі постраждалі громади.

 

На третьому етапі забезпечуватимуть житлом усіх, хто захищав чи захищає державу, працює на користь суспільства, але досі не має власного житла.

 

“Кожен і кожна в Україні має право на своє житло, на власний будинок чи власну квартиру. Усі, чиє житло зруйнували окупанти, і всі, хто довгі роки стояв у черзі. Весь наш народ, який заслуговує на життя в сучасному середовищі. Абсолютно не сумніваюся, що нам вдасться не лише відновити зруйноване, а й відновити справедливість щодо тих, чиє право на житло було порушене”, – заявив Зеленський.

 

Він оголосив, що для реалізації цього проекту вже залучаються провідні архітектори, весь потенціал нашої держави та міжнародна підтримка.

 

 

 

 

 

.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button