Україна

Гроші від ЄС будуть. Як переконали ОрбанаСюжет


Гроші від ЄС будуть. Як переконали Орбана

Усі 27 країн Європейського союзу домовилися про надання Україні фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

 
ЄС таки погодив надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, незважаючи на опір Угорщини. Рішення було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС.
 
Переконання за сніданком
 
Під час сніданку Орбан зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном, прем’єр-міністром Італії Джорджією Мелоні та керівниками інституцій ЄС Урсулою фон дер Ляйєн та Шарлем Мішелем.
 
За даними італійської преси, головною дійовою особою на переговорах з Орбаном була прем’єр Мелоні. За останні дні Мелоні розмовляла з угорським колегою кілька разів.
 
“Сьогоднішній саміт завершується великим успіхом для Європи та Італії”, – сказав італійський міністр з європейських справ Раффале Фітто, зазначивши, що завдяки цій угоді з’являться адекватні європейські ресурси для необхідної та належної фінансової підтримки України, а також для вирішення міграційних проблем та конкурентоспроможності європейської. промисловості.
 
“Цей важливий успіх також є результатом інтенсивних і мудрих посередницьких дій, проведених Мелоні протягом останніх тижнів, а потім безпосередньо тут, у Брюсселі, в цей час, з іншими лідерами і, зокрема, з Орбаном”, – заявив він.
 
Три пропозиції
 
За даними видання Politico, Орбана переконали завдяки трьом пропозиціям. Перше передбачає публікацію щорічного звіту Єврокомісії щодо реалізації пакету фінансової допомоги. Також проговорили і проведення дебатів на рівні лідерів із реалізації пакету.
 
Крім цього, за два роки Європейська рада попросить Єврокомісію переглянути новий бюджет, якщо це буде потрібно, додали журналісти.
 
Politico також повідомило, що лідери ЄС додали рядок до проекту висновків із посиланнями на висновки 2020 року, щоб гарантувати, що оцінка Єврокомісією верховенства права в Угорщині здійснюватиметься прозоро та об’єктивно.
 
Видання додало, що в Брюсселі вважають ці поступки незначними, оскільки лідери країн ЄС уникли варіанта, коли Орбан мав би можливість щороку накладати вето на фінансову допомогу Україні.
 
Журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк зазначив, що за два роки Європейська рада може закликати Єврокомісію переглянути пропозиції щодо фінансової допомоги Україні, при цьому це не буде угорським вето.
 
Саміт проходив на тлі масових акцій протесту фермерів, які приїхали на тракторах, перекрили рух та розпалили багаття у самому центрі міста. Вони закликали лідерів приділити більше уваги питанням вартості життя, включаючи високі податки та надмірне, на їхню думку, регулювання з боку Брюсселя.
 
Угорські ЗМІ негайно опублікували відеозапис зустрічі Орбана із фермерами. “Ми відстоюватимемо голос народу! Навіть якщо бюрократи в Брюсселі шантажуватимуть нас”, — заявив він.
 
Сигнал Орбана для виборців в Угорщині та інших європейських країнах перед виборами Європейського парламенту в червні такий: Брюссель потребує змін, і бюрократи, які дають Україні необмежені кошти та відмовляють європейським фермерам у паливних субсидіях, мають піти.
 
Орбан програв битву за гроші Україні, але сподівається перемогти у масштабнішій війні та поміняти ЄС зсередини — за допомогою виборчих скриньок.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button