Україна

Гроші та компроміси. Великі гості з Заходу у КиєвіСюжет


Гроші та компроміси. Великі гості з Заходу у Києві

У середу, 11 вересня, держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі прибули до Києва.

 
В Україну приїхали глави дипломатичних відомств наших ключових партнерів – США та Великобританії. Це перший в історії спільний візит міністра закордонних справ Великої Британії та державного секретаря США до Києва. Очікувалося, що західні гості під час візиту дозволять бити далекобійними ракетами територією Росії. Офіційно про це поки що не повідомлялося.
 
Велика допомога
 
Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва у середу, 11 вересня, анонсував виділення гуманітарної та іншої допомоги Україні на загальну суму понад 700 мільйонів доларів.
 
Держсекретар зазначив, що Росія знову намагається атакувати українську енергетику, “щоб використати холод як зброю проти українського народу”.
 
“Саме тому сьогодні ми оголошуємо про виділення 325 мільйонів доларів нового фінансування для відновлення української енергетики та електромереж”, – анонсував він, додавши, що найближчим часом відбудеться засідання „Групи семи плюс”, також присвячене допомозі енергетиці України.
 
Держсекретар США також оголосив про гуманітарну підтримку у розмірі 290 мільйонів доларів для надання базових послуг – зокрема безпечної питної води, їжі та ліків – мільйонам людей в Україні та регіоні, які були змушені залишити свої будинки.
 
“І, нарешті, ми оголошуємо про виділення 102 мільйонів доларів додаткового фінансування на гуманітарне розмінування, щоб допомогти знешкодити наземні міни та боєприпаси, які Росія залишила по всій Україні”, – додав Блінкен.
 
Великобританія оголосила про виділення не менше 242 млн фунтів стерлінгів на підтримку України перед безперервними російськими атаками, а також про розгортання 484 млн доларів фінансової підтримки та постачання військового обладнання.
 
Удари вглиб РФ
 
The Guardian із посиланням на джерела в британському уряді написала, що Великобританія вже ухвалила рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow за цілями на території Росії.
 
 Як стверджується, рішення про застосування Storm Shadow для ударів по російських цілях було прийнято непублічно і, швидше за все, не оголошуватиметься. Один із джерел зазначив The Guardian, що без такого рішення не відбувся б спільний візит Леммі та Блінкена до Києва.
 
У матеріалі йдеться про те, що британська сторона нібито вважає публічну заяву використання ракет далекого радіусу дії для ударів по Росії “надмірно провокаційною”.
 
Також “цілком ймовірно”, що Україна зможе використовувати Storm Shadow з певними обмеженнями, “щоб уникнути необдуманих чи непотрібних атак”, йдеться у матеріалі.
 
Американський Axios з посиланням на голову комітету закордонних справ Палати представників США Майкла Маккола також повідомив, що під час свого візиту до Києва Блінкен повідомить про дозвіл на удари далекобійними ракетами ATACMS територією Росії.
 
“Я розмовляв з Блінкеном два дні тому, і він їде зі своїм колегою з Великобританії до Києва, щоб по суті сказати їм, що вони дозволять (завдавати ударів по Росії ракетами ATACMS)”, – передають слова Маккола журналісти.
 
Реалістичніший план
 
Україні, можливо, доведеться розробити більш реалістичний план, принаймні наступного року війни, йдеться у матеріалі Wall Street Journal.
 
WSJ зазначила, що Захід все ще підтримує довгострокову мету президента Володимира Зеленського — відновити контроль України над своєю територією, але деякі європейські дипломати кажуть, що Україні потрібно бути прагматичнішою у своїх цілях та стратегією у воєнний час, оскільки це, зокрема, могло б допомогти західним чиновникам відстоювати перед своїми виборцями необхідність надання зброї та допомоги країні.
 
Західні чиновники на умовах анонімності заявили WSJ, що держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі, які прибули до Києва, обговорюватимуть, серед іншого, і те, як найкраще визначити перемогу України та яка допомога їй для цього знадобиться.
 
За даними WSJ, переговори вказують на постійну напруженість між Києвом та Заходом у тому, щоб узгодити бажання вивести російські війська з території України та військову реальність на місцях.
 
Високопосадовці кажуть, що Києву повідомили, що повна перемога України вимагатиме від Заходу підтримки на сотні мільярдів доларів, чого ні Вашингтон, ні Європа реально зробити не можуть.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + three =

Back to top button