Україна

Гради на Запорізькій АЕС. Що задумали окупантиСюжет


Гради на Запорізькій АЕС. Що задумали окупанти

Росія розмістила кілька установок РСЗВ Град поряд із сховищем відпрацьованого ядерного палива на ЗАЕС.

Російські військові 8 грудня завезли на територію окупованої Запорізької АЕС кілька реактивних систем залпового вогню Град. Цю зброю загарбники розмістили біля енергоблоку № 6, безпосередньо поряд із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива. Раніше на цьому місці окупанти будували деякі “захисні споруди” у таємному режимі, порушуючи всі умови щодо організації ядерної та радіаційної безпеки. Що задумали загарбники розбирався 1News.

Буде провокація?

Українські військові вважають, що цими Градами армія РФ має намір обстріляти протилежний берег Дніпра, зокрема міста Нікополь та Марганець. Атака, як передбачається, вестиметься безпосередньо з майданчика ЗАЕС, користуючись “прикриттям” енергоблоків та сховища відпрацьованого ядерного палива.

Українська компанія Енергоатом заявила, що росіяни таким чином задумали провокацію та повідомила МАГАТЕ про додаткове розміщення РСЗВ Град безпосередньо на майданчику Запорізької атомної станції.

Репресії на станції

Більше того, окупанти, щоб добитися “лояльності” до себе, почали активно застосовувати фізичні знущання з працівників Запорізької АЕС. За інформацією Енергоатому, 8 грудня військові увірвалися до приміщення, де розміщено управління соціальних програм атомної станції, і в присутності інших співробітників сильно побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після жорстокого побиття загарбники вивели їх із приміщення та вивезли у невідомому напрямку.

Крім того, за даними НАЕК, окупанти затримали і “кинули на підвал” начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який є ліцензованою особою та відповідає за ядерну та радіаційну безпеку.

В Енергоатомі кажуть, що такими діями окупанти намагаються домогтися лояльності до себе від персоналу станції, а також збільшити кількість переказів працівників у підлеглу Росатому фейкову структуру “Експлуатуюча організація Запорізької АЕС”.

Оскільки персонал чинить опір, не бажаючи співпрацювати з окупантами, росіяни посилюють репресії, застосовуючи фізичні знущання з людей.

Гради для картинки

Незважаючи на це, американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Кремль не задумав нічого серйозного на ЗАЕС. За їхніми словами, російська влада наказала розмістити Гради на Запорізькій АЕС, щоб послабити критику радикальних прихильників війни на тлі повідомлень про виведення військ із території станції.

Аналітики ISW нагадали, що попередні опубліковані супутникові знімки підтверджують, що російські сили зберігають військову техніку, зокрема, боєприпаси, бронетранспортери, зенітні гармати та інше озброєння на території ЗАЕС.

“Розгортання нового обладнання на ЗАЕС може бути спробою заспокоїти чутки російських націоналістично налаштованих воєнкорів про можливий вихід Росії із ЗАЕС, який Кремль двічі заперечував за останні 10 днів”, – вважають експерти.

Звідки чутки про відведення військ

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше заявляв, що Київ рухається крок за кроком у повному порозумінні з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) до встановлення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

“Це надзвичайно важко досягти, не зупинивши російські ракетні удари по території України, але ми рухаємося вперед крок за кроком у повному порозумінні з МАГАТЕ. Але дипломатія має таке правило, що ні про що не домовлено, поки все не домовлено”, – сказав голова української дипломатії.

Зі свого боку, Кремль також підтвердив, що обговорює з міжнародною організацією параметри декларації щодо створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС.
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі навіть назвав приблизну дату створення такої зони – грудень 2022 року.

На це деякі ЗМІ повідомили, що РФ нібито готова залишити територію окупованої атомної станції. Російські націоналістично налаштовані воїнкори та блогери підняли бунт із вимогою озвучити офіційну позицію Кремля щодо Запорізької АЕС.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button