Україна

У Крим з 2014 року незаконно прибули 800 тисяч росіян – дослідження


У Крим з 2014 року незаконно прибули 800 тисяч росіян - дослідження

Одним зі злочинів росіян є зміна демографічного складу населення окупованих територій України.

У тимчасово окупований Крим з 2014 року незаконно прибули сотні тисяч росіян. Про це повідомила Українська Гельсінська спілка з прав людини.

“За різними оцінками, у Крим із 2014 року незаконно прибуло до 800 тисяч громадян Росії, а близько 100 тисяч українців навпаки – покинули півострів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини. Одним із таких злочинів є зміна демографічного складу населення окупованих територій України.

“Така російська політика порушує міжнародне гуманітарне право, а саме – статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує. Крім цього, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту МКС і злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d)”, – заявили аналітики.

Ключовими елементами політики росіян щодо зміни демографічного складу населенняна території Киму були: пільгове іпотечне кредитування; переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин; видворення українців на материкову частину України; стимулювання переїзду українців на російську територію.

Як повіломлялося, за даними Центру національного спротиву, на окуповані території прибули 100 тисяч мігрантів з Азії

Нагадаємо, на тимчасово окупованих Росією територіях триває депортація, які загарбники намагаються замаскувати під “евакуацію”. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button